Istapper tar liv i St. Petersburg

Det er ikke bare i norske byer at folk lever i frykt for fallende istapper. I St. Petersburg er fem mennesker omkommet og 147 skadd etter å ha fått is i hodet i vinter.

– Hver eneste dag jeg går ut, er det som å bevege seg inn i en krigssone, klager Boris Ilinskij.

– Jeg må feste blikket på bakken for å unngå å gli og falle, men samtidig må jeg se opp for å unngå fallende istapper, sier 28-åringen.

21 år gamle Milana Kashtova har ligget i koma siden februar etter å ha fått is i hodet. Noen var i ferd med å rydde hustaket over henne, men hadde ikke tatt seg bryet med å sette opp varsel.

– Milana gikk forbi en bygning i sentrum. Det var ikke varselbånd, ingenting som kunne advare folk mot at det ble arbeidet på taket, forteller kjæresten Irinej Kalatsjev.

Jentas familie har nå klaget til president Dmitrij Medvedev og krever at de ansvarlige blir straffet.

Talsmenn for myndighetene i St. Petersburg avviser kritikken og skylder på værforholdene.

– Snøfallet i vinter har vært uten sidestykke, nærmest for en naturkatastrofe å regne. Dessverre har det vært noen ofre, sier talsmannen Jurij Osipov.

– Det er 13.500 hustak i St. Petersburg. Med de rekordstore snømengdene bør disse måkes én gang i uken for å hindre istapper. Men dette er umulig, ikke minst fordi trafikken i sentrum ville ha blitt lammet, sier han.

Også andre russiske byer sliter med de samme problemene. En 55 år gammel kvinne omkom etter å ha fått istapp i hodet denne uka, og en pensjonist i Voronezj led samme skjebne.