Sparte rentekroner går til forbruk

Stadig flere bruker gevinsten av lav rente til forbruk, snarere enn til sparing. Dette viser forbrukerundersøkelsen til SpareBank 1 for mars.

En annen konklusjon av undersøkelsen er at seks av ti nå mener at en normal boligrente er mellom 3 og 5 prosent. Så langt i 2010 har forbrukerne en oppfatning av normalnivået som noe høyere enn det de hadde under fjoråret.

– Flere er i økende grad klar over at vi har et unormalt lavt rentenivå i Norge og at rentene skal videre opp. Likevel sparer vi mindre og forbruker mer enn før. Det er en dårlig forberedelse til renteoppgangen som alle vet kommer. Blir oppgangen kraftig, vil mange med boliglån slite i sin hverdagsøkonomi, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Uendret

Han legger til at mange spår uendret rentenivå på styremøtet i Norges Bank onsdag, noe som isolert sett er bra for dem med boliglån.

– Men jo lenger vi har et lavt rentenivå i Norge, desto større er faren for at store grupper venner seg til lave renter og høyt forbruk. Det er blant disse gruppene vi finner dem som får det tøft når rentene etter hvert nærmer seg normalnivå, sier Gundersen.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har tidligere sagt at styringsrenten vil ligge på 5-6 prosent når finanskrisen er over. Det betyr en utlånsrente på minst 6-7 prosent.

Undersøkelsen til SpareBank 1 viser at fem av ti tåler et rentenivå på mer enn 6 prosent, mens én av ti tåler maksimum 4 prosent.

Forberede seg

– Vi vet at unge har mindre å gå på når renten går opp. Det er viktig at alle med lån tar inn over seg at renten vil stige framover. En økning opp mot 5 prosent mot slutten av neste år er ikke utenkelig. De som vil slite, er de som i dag ikke forbereder seg på høyere rente i morgen, sier forbrukerøkonom Gundersen.

Han mener det er fornuftig å nedbetale ekstra på lån, særlig dyre smålån, slik at det blir lettere å bære de økte renteutgiftene som vil komme

– De lave rentene gjør det lettere enn noen gang å spare. Men etter en periode med økt sparing, ser det ut til at spareviljen er fallende. Ved å legge til side rentepenger, kan mange spare store beløp på kort tid, uten å måtte kutte i forbruket, lyder rådet fra Gundersen.