Krever strakstiltak for strømforsyningen

NHO, Energi Norge og Norsk Industri krever en rask avgjørelse av søknaden om bygging av to kritiske kraftlinjer for strømforsyningen i Norge.

Det gjelder de omstridte linjene fra Sima til Samnanger (Hardangerforbindelsen) og Fardal-Ørskog (Sogn-Sunnmøre). Den første er avgjørende for en sikker strømforsyning til Bergen. Den andre vil gi hele Midt-Norge bedre forsyningssikkerhet.

For begge disse linjene er det sterke naturverninteresser og krav om kabling i stedet for luftspenn.

Før påske
Organisasjonene har skrevet et felles brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) der kravet er at Sima-Samnanger må avgjøres før påske hvis enda et års utsettelse skal unngås. Ørskog-Fardal bør behandles så raskt som mulig, er kravet.

Administrerende direktør Steinar Bysveen i Energi Norge sier til NTB at han ikke er særlig imponert over et system og en politikk som ikke er forutsigbar og forutseende.

– Dette går altfor sent, sier Bysveen.

Han ønsker en politisk styring av energipolitikken og vil helst unngå at kriser skal være det som blir avgjørende for styringen.

– Handlingslammelse
Brevet til energistatsråden er undertegnet av Bysveen, administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, Merethe Storødegård som er regiondirektør i NHO Trøndelag og Toril Ytreberg som er regiondirektør i NHO Møre og Romsdal.

Ytreberg sier i en kommentar til NTB at Midt-Norge har fått svi i form av høye strømpriser som har rammet industribedrifter og ødelagt bunnlinjen for veldig mange. Hun sier at dette er konkurransevridning og at det er utvist en merkelig form for handlingslammelse fra regjeringens side i denne saken.

– Vi var glade for å få Ormen Lange-etableringen, men etter at den kom på plass har regjeringen ikke fulgt opp med en bedring av energisituasjonen. Her må det både overføringslinjer (Fardal-Ørskog) og ny kraftproduksjon på plass, sier Ytreberg.