Politikerne har skylda

Uansett er det politikerne som har skylda for vinterens strømkaos. Om noen av kraftaktørene har utnyttet situasjonen til å presse prisene ytterligere til himmels kan godt være, men det er politikerne som har konstruert dagens kraftregime og det er deres unnfallenhet som er årsaken til at vi verken har hatt nok strøm i perioder eller tilgjengelige linjer. Det er også politikernes skyld at strømprisene varier så enormt fra landsdel til landsdel.

Selvsagt kan man skylde på dårligere rådgivere, men det er vedtak i Stortinget (eller skal vi si manglende vedtak) som er hele årsaken til problemene. Det at man nå foretar en gjennomgang av vinterens kraftkrise kan være greit, men ta da med alle sider i denne saken - også politikernes rolle.

Det at statsministeren reiser til Midt-Norge og sier at nå skal det bli kraft (og da snakkes det både om vann- og vindkraft om en stund), virker ikke helt troverdig på alle. Det er sindige folk fra Trøndelag og Møre og Romsdal som husker godt hva statsministeren sa i sin nyttårstale for noen år siden – Nå skulle det bli slutt på all vannkraftutbygging i Norge! Alle i miljøbevegelsen jublet, og statsministeren fikk inn en kortsiktig gevinst. Det var en dårlig vurdering og en dårlig nyttårstale etter vårt syn. Nå sitter Stoltenberg og hans kolleger med et kjempeproblem. Det sinne og den frustrasjonen som man merker langt inn i Arbeiderpartiets velgermasse i de aktuelle fylkene, er til å ta og føle på.

Nå har Oslo Arbeiderparti gjort et nytt tåpelig vedtak, nemlig å si nei til all fremtidig oljeaktivitet i Nord-Norge. Dette har fått sinnene i kok i partilag mange steder i landet, ikke minst nordpå..

Det har alltid vært en viss konflikt mellom Oslo Arbeiderparti og fylkespartiene ellers i landet. Nå er vettet rimelig bra fordelt over hele landet, så derfor er det viktig at de som skal ta endelige beslutninger i slike saker som kraftutbygging, olje- og gassutvikling tar et overordnet hensyn hvor hele landets interesser blir lagt til grunn. At et ”kupp” i Oslo Arbeiderparti skal forme politikken her i landet, er selvsagt utenkelig. Dessverre er dette partilaget overrepresentert i styre og stell. Det er nok årsaken til mange av de problemene landet har.