Svetter og hutrer i nytt glasshus

Ansatte i det nye laboratoriebygget ved Haukeland fryser, svetter og forstyrres, skriver Bergens Tidende.

De ansatte ved det nye laboratoriebyggetg v ed Haukeland Universitetssykehus plages med høy temperatur, sterkt lys og støy bak glassfasaden.

- Hele glassfasader er i strid med nye miljøkrav,, sier president Kjersti Nerseth i Norske Arkitekters Landsforbund til Bergens Tidende.

Det nye laboratoriebygget ved Haukeland Universitetssykehus sto ferdig i september i fjor klart til bruk for de ca 550 ansatte. Prislapp 750 millioner kroner.

- Det er som å sitte rett ved en svær stråleovn på full styrke. Du blir rett og slett kokt. Folk har måttet gå hjem fordi det er så varmt. Da er det noe gale, sier Øivind Midttun, forsker ved Bevital AS.

Glassfasaden gjør at de ansatte plages av sterkt lys. De elektriske persiennene er innebygde i vinduene med lysfølere slik at de skal skjerme der det trengs. Brukerne kan vippe dem, men ikke heve og senke dem. Persiennene lukkes ikke helt igjen. Når man jobber med en PC skjerm blir det et veldig skarpt lys, påpeker han overfor Bergens Tidende.

Geir Brügger teknisk sjef i Helse Bergen er kjent med misnøyen blant brukerne av bygget. – Jeg håper at dette vil vise seg å være innkjøringsproblemer. Slike hus leveres med svært avanserte systemer. Han vil ikke svare på spørsmålet om det estetiske har gått på bekostning av det funksjonelle i dette bygget. – Det spørsmålet svarer jeg ikke på før det har gått eller to år og vi har gjort oss erfaringer, sier han.