NAF advarer mot telehiv

Vår og mildvær setter sitt preg på veien. På overflaten blir veien bar og tør, men litt lenger ned kan telehiv føre til trafikkfare.

– Avpass hastigheten og kjør med falkeblikk. Telehiv kan være trafikkfarlig og forårsake skader på kjøretøyet, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Telehiv oppstår på en del veier fordi vann har frosset under veidekket og flyttet på masser eller skapt hulrom. Når veien tines opp igjen blir disse hulrommene mest merkbare som humper. Det kan føre til at asfalt sprekker slik at veien blir hullete.

– De fleste stedene i landet har vi hatt en streng vinter med mange kuldegrader. Nå kommer varmegradene og med dem kommer telehivene. Biler kan få uventede byks og sleng, men telehiv er særlig farlig for motorsyklister, sier Engebretsen.

Smeltevann som renner ned i sprekker og fryser på om natten kan sprenge asfalten og forverre veistandarden. Engebretsen kan også fortelle om hjul som har løsnet fordi hjulboltene er revet rett av. Hjul, hjuloppheng og eksosanlegg er spesielt utsatt. NAF oppfordrer folk til å melde fra dersom de oppdager forhold som truer sikkerheten langs veiene.