Kjører stadig mer på rødt lys

Både trikker, T-bane og tog kjører stadig oftere på rødt lys. Det gjør Statens jernbanetilsyn bekymret.

Flere avganger, flere passasjerer, økt trafikk og store problemer med signalanlegg har ført til en kraftig økning i «uønskede hendelser» i kollektivtrafikken på skinner, skriver Aftenposten.

I fjor var det 19 ulykker på jernbane, trikk og T-bane med til sammen fire dødsfall. I tillegg er det registrert en kraftig økning i antall små og store situasjoner som kunne fått følger for liv, helse og sikkerhet. Eksempler på konkrete situasjoner er tog og T-banevogner som kjører på rødt, hyppigere avsporinger og farlige hendelser ved planoverganger.

Fra 2008 til 2009 har antallet «uønskede hendelser» som blir rapportert til Statens jernbanetilsyn, økt med 14 prosent, fra 8.600 til 9.900.

– Antallet tekniske feil har vært rimelig stabilt, men vi har en stor økning i situasjoner hvor man kjører på signal som viser stopp. Det sier seg selv at det kan føre til alvorlige hendelser, sier avdelingsdirektør Øystein Ravik i Statens jernbanetilsyn.

I Oslo sier kommunikasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift at hovedårsaken til den kraftige økningen hos dem er feil på signalanleggene, og at man ennå ikke har funnet ut hvorfor disse feilene kommer stadig oftere.

– Vi har satt i gang et omfattende arbeid med dette, men har ikke et klart svar ennå, sier han.

Lederen av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité Knut Arild Hareide (KrF) betegner utviklingen som veldig urovekkende. (©NTB)