Vil gjøre energimerking enklere

Folk som trenger hjelp til å energimerke boligen skal nå få rask og profesjonell bistand. Bak tilbudet står to av landets sentrale fagmiljøer på området.

Tilbudet er resultat av en samarbeidsavtale mellom Norges Takseringsforbund (NTF) og SEEN Nordic, som er eksperter på energimerking.

– Det er kort tid frem til 1. juli da loven om obligatorisk energimerking trer i kraft. Påbudet gjelder alle boliger større enn 50 kvm. som skal selges eller leies ut. Det er det nok mange som ikke har tatt helt innover seg ennå, sier Jan Harald Narum, administrerende direktør i SEEN Nordic.

Gjennom samarbeidet med NTF vil takstmennene få spesialopplæring på energimerking, og tilgang til de webbaserte verktøyene SEEN har utviklet. Boligeierne kan finne lokale takstmenn med særlig kompetanse på energimerking gjennom hjemmesidene til SEEN.

Skala fra A til G

– Sammen skaper vi et tilbud kjennetegnet av høy faglig standard, pålitelighet og uavhengighet. Overført til bil kan det godt sammenlignes med NAF og EU-kontroll, sier Jan Harald Narum.

Jobben går ut på å måle og analysere hver enkelt bolig og gi den et energimerke etter en skala fra A som er best til G som er svakest. Karakteren er den samlede vurderingen av boligen og er basert på beregnet antall kilowatt-timer som trengs per kvadratmeter for normal bruk.

– Boligeier har anledning til å gjøre dette selv, men vi mener en måling utført av profesjonell og uavhengig fagmann gir det mest presise og pålitelige resultatet. Ved salg eller utleie vil en slik måling være mer troverdig enn egne anslag, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges Takseringsforbund.

Øker verdien

For folk uten byggeteknisk kunnskap kan det være vanskelig å fylle ut attesten selv, mener han. En forenklet utfylling kan bety at boligen blir kategorisert i en dårligere energiklasse enn det den faktisk er. Det får betydning for verdien.

– Erfaringer fra Nederland viser at prisforskjellen på boliger med kategori A kontra kategori C tilsvarer 3 til 5%. For en bolig som prises til 2 millioner kroner, kan altså en god energiscore bety en verdiøkning på opptil 100 000 kroner, sier Jan Harald Narum i SEEN Nordic.

Årlig omsettes det omlag 100 000 boliger og fritidsboliger i Norge. Alle disse skal i henhold til de nye reglene energimerkes.

– SEENs spesialutviklede verktøy og Norges Takseringsforbunds 1100 fagfolk spredt utover hele landet vil gjøre dette arbeidet enklere og mer treffsikkert for folk flest, sier Jan Harald Narum.