Baker Hughes

Baker Hughes

Sted: Tananger

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 90 millioner kroner

Bruttoareal: 4.250 kvm

Byggherre: Baker Hughes Norge

Totalentreprenør: Backe Bygg

Arkitekt og RIB: Bygg Kon

Rådgivere: RIV: Sweco Norge - RIE: Ekrheim Elconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Betongarbeider: Vest Betong - Betongelementer: Bjørn Hansen - Montering av betongelementer: SMS Elementmontering - Stålarbeider: SL Mekaniske - Tømrer, innredning og himlinger: Stavanger Bygg - Taktekking: Sandnes Tak - Glass- og aluminiumsarbeider og rekkverk: Rubicon - Leverandør: Fasadetegl: Devise Scandinavia - Montering av fasadetegl: Sydjysk Byg & Montage - Maler og gulvlegger og flislegger: D. Nysted - Rørlegger, ventilasjon og varme: DNF - Elektro: HS Vagle Elektro - Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken - NSE Contracting - Byggavfall: Amdal Container Utleie

Backe Bygg førte opp det nye kontorbygget til oljeserviceselskapet Baker Hughes Norge raskere og rimeligere enn planlagt. Bygget hadde heller ikke noen byggfeil.

Bygget ligger på Baker Hughes Norges tomt på Tjora i Tananger (mellom Risavika og Stavanger lufthavn), vegg i vegg med et eksisterende kontorbygg. Daglig leder Sven Chr Ulvatne forteller at bygget er på 4.250 kvadratmeter og var budsjettert til 90 millioner kroner eks mva. Det er tegnet av Bygg Kon og ble ført opp i totalentreprise (åpen bok). Byggestart var i august 2008. Bygget ble tatt i bruk 17. desember i fjor, fire dager før tidsplanen.

Fornøyd byggherre
Baker Hughes Norges nybygg inneholder tre etasjer med kontorer. Facility manager Inger Helene Lindland i Baker Hughes Norge forteller at det er 130 kontorarbeidsplasser i bygget, med 70/30 fordeling av plasser i kontorlandskap og cellekontorer. – Vi er veldig godt fornøyde med bygget. Det er et lyst og trivelig bygg med god atmosfære. De ansatte er stolte av det. Vi har hatt et godt samarbeid med totalentreprenøren Backe Bygg.

Senket terrenget
Tomten bygget ligger på var kupert og består av fjellgrunn og noe fast morene. Det er sprengt ut cirka 50.000 kubikkmeter faste masser fra den delen av tomten der bygget og parkeringsplassen ligger. Terrenget er senket en meter i snitt på parkeringsplassen. I forbindelse med neste byggetrinn, som omfatter to bygg på til sammen 18.000 kvadratmeter, er det sprengt ut nye 510.000 kubikkmeter faste masser. Byggestart for dette byggetrinnet var 4. januar i år. Byggene skal stå ferdige i august 2011.

Bygget er tilnærmet rektangulært og har bærende konstruksjon i betongelementer (søyler, dragere og hulldekker). Taket er flatt, isolert, papptekket og belagt med singel. Fasadene består av klimavegger med teglsteinsfliser mot vest og glass mot øst. På gulvene er det teppeflis med innslag av flis og stein.

Rent bygg
Det ble praktisert rent bygg under oppføringen, med fortløpende støvsuging, tetting av kanaler og fjerning av søppel ettersom bygget ble ferdig. Klimavegg ble delvis valgt ut fra mulighet for å få tett bygg raskt. Fasadematerialene har lang levetid og krever minimalt vedlikehold. Bygget har aluminiumsvinduer og det er god tilkomst til tekniske installasjoner.

Oppvarmingen er vannbåren og basert på fjernvarme fra Lyses anlegg i Risavika. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er i overkant av 130 kWh. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget har SD-anlegg og er fullsprinklet. Det er brukt soldempende glass. I tillegg har noen kontorer innvendige persienner. Det er sentralstøvsuger i alle etasjer.

Ingen skader
Ulvatne sier at byggingen har gått veldig greit. – Den største utfordringen var at vi bygget for amerikanere som ikke alltid var like raske til å ta avgjørelser som vi er her i landet. Det var også krevende at det var full drift i kontorbygget som ligger rett ved siden av dette bygget. Det som skiller dette nybygget fra andre norske kontorbygg er at all IT og tele ligger skjult i veggene. Bygget utmerker seg med publikumsarealer av meget høy kvalitet. Da aktiviteten var på topp var 120 personer med på byggingen. Bygget ble ført opp uten noen skader, verken med eller uten fravær. Vi legger stor vekt på at det skal være godt samarbeid og at alt fungerer på byggeplassen. Sorteringsgraden var på 83 prosent (19 kilo per kvm).

Sivilarkitekt Finn Haike Larsen i Bygg Kon sier at de største utfordringene ved å tegne bygget var å tilpasse et stort volum i det nye bygget til det eksisterende kontorbygget på tomten.

– Vi skulle også innpasse det nye bygget i en oppdatert og moderne stil.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter