Kartongparken boliger og parkeringshus

Kartongparken boliger og parkeringshus

Sted: Rena

Prosjekttype: Boliger og parkeringshus

Kontraktsum eks. mva: 51 millioner kroner

BTA: 3.300 kvm + 1.700 kvm parkering

Byggherre: Rena Park AS

Totalentreprenør: Martin M. Bakken AS

Arkitekt: ASH Arkitekter AS

Rådgivere: RIB: BraCon - RIV: Aalerud - RIE: Hallås Elverum - RIG: Løvlien Georåd

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Br. Gjermundshaug Anlegg - Rør: YC Rør - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: El-montasje Elverum - Betong: Betong Øst - Plattendekker: Färdig Betong - Prefab betongtrapper: Opplandske Betongindustri - Baderomskabiner: Part Construction - Stålarbeider: ARMEC - Rekkverk aluminium: Hedmark Balkongsystemer - Brannisolering og ståldører: Firesafe avd Hamar - Mur, puss og flis: Mjøsen Murmesterforretning - Byggevarer: Optimera - Vinduer: NorDan - Ytter- og innerdører av tre og aluminiumsvinduer: Profilteam - Låser, beslag og postkasser: Lås & Sikring - Blikkenslager: Østlandske Blikkenslagerverksted - Taktekking: Ing. Per Kvernmo - Maler- og byggtapetserer: Morten Skanche - Kjøkken og garderober: Norema - Asfaltarbeider p-hus: Lemminkäinen Norge - Vinduer p-hus: Lian Trevare - Leddheisport p-hus: Port Innlandet - Garasjehimlinger: Systemhimlinger

Tomta der nedlagte Rena Kartonfabrikk engang sto, kommer igjen til nytte. Utviklingsplanene for området er store, og først ut er 42 leiligheter for Forsvarsbygg.

Byggherre er Rena Park AS, som eies med en halvpart hver av Rena Næringspark AS og Utstillingsplassen Eiendom AS. Dette byggeprosjektet som nå står ferdig har fått navnet Kartongparken Boliger og er et resultat av et tett samarbeid mellom Rena Næringspark, Åmot kommune og Forsvarsbygg.

Etter at det store tomtearealet tidlig på 2000-tallet ble regulert til boliger og næring, ble kursen staket ut. Forsvarsbyggs utlyste totalkonkurranse på boliger til befal og ansatte i Rena leir, ble vunnet av Rena Park AS, som hadde et langsiktig perspektiv for utviklingen av området. Martin M. Bakken AS fra Elverum ble fortrukket som totalentreprenør av tiltakshaver Rena Park AS.

Viktig symbol
Underveis i prosessen ble det inngått avtale mellom byggherre og Forsvarsbygg om at sistnevnte overtar leilighetene. Foruten å dekke et sterkt behov for boliger fra Forsvarets side, er plasseringen utenfor selve leiren et like viktig symbol for Åmot kommune som for Forsvarsbygg; Stedsutvikling med mulighet for økt bosetting for kommunen, og et bidrag fra Forsvarsbygg i integreringen mellom forsvaret og det sivile i Rena sentrum.

Grunnarbeidene var allerede utført i en tidligere fase da Martin M. Bakken AS satte i gang byggingen i begynnelsen av januar 2009. Bygget er fjernt i arkitektur og design fra tidlige tiders forlegninger og kaserner.

− Det er to bygg som henger sammen, forbundet med fire gangbroer. Det er ett hovedtrapperom og heisrom, med en rømningstrapp i hver ende av husene. Som en konsekvens av reguleringsplanen følger fotavtrykket tomtas yttergrenser nokså eksakt, sier arkitekt Jon Inge Poppe i ASH Arkitekter.

Landemerke
Det meste av Rena Kartons tidligere eiendomsmasse er revet, men viktige, sentrale deler står igjen. Blant annet en verkstedhall og den høye teglpipa som vil danne en silhuett for området når det står ferdig. – Teglen er valgt for å få igjen litt av den karakteren fabrikken hadde før. Pipa er et landemerke for hele Rena, og vi forsøkte å finne en tegltype som hadde samme farge og karakter, selv om pipa er gammel, fortsetter Poppe.

Byggverket på 3.300 kvm er oppført i plasstøpt betong med plattendekker og stål. Første etasje har ca. 300 kvm næringsarealer som ikke er overtatt av Forsvarsbygg. Entreprisen til Martin M. Bakken omfatter også ca. 1.700 kvm parkering med 62 plasser i første etasje i et tidligere produksjonsbygg på fabrikken.

Energiattest
Rammetillatelsen var søkt om før 1.8.2009, ny Tek var derfor ikke noe krav. Men som en av landets største eiendomsbesittere ønsket også Forsvaret å være en pådriver for miljøriktig byggeteknikk, og å kunne tilby sine ansatte klimavennlige boliger. Som så mange andre entreprenører i samme situasjon ga ny Tek ukjente utfordringer for Martin M. Bakken.

– Da vi skulle bygge etter Tek 07 hadde vi allerede tatt en del grep innad i firmaet på både betong og tømrerarbeider. Vi ønsket å fange opp eventuelle fallgruver, sier prosjektleder Steinar Grinden i Martin M. Bakken.

− Vi bestemte oss for å være svært nøye første gang, toleransegrensene var jo tilnærmet null. Det var selvfølgelig spesielt viktig ikke å punktere diffusjonssperren. Må man gjennom, må det benyttes en smokk som må limes for å få det tett. Det ble gjennomført to trykktester i to typer leiligheter. Begge gikk under kravgrensen. Etter fuging og belistning foretok vi ny tester. Da var verdiene enda bedre. Dette var første gangen, det er like godt å skaffe seg den nødvendige kunnskapen, og nå beviste vi for oss selv at vi klarte det, sier Grinden.

Det er to leilighetsstørrelser. Forsvarsbygg hadde definert størrelsene til 45 og 65 kvm. Standarden skulle være enkel og god med tosengs soverom med stue og kjøkken integrert. Bodarealene kommer i tillegg. Arkitektene valgte å la den tempererte boden ligge ved siden av uteboden på svalgangen. En praktisk løsning siden befal ofte kan ha mye utstyr som må lagres hjemme.

− Vi har jobbet mye for Forsvaret tidligere, også med prosjekter inne i Rena leir. Prosjekteringsarbeidet her har vært bra, og dette er en type jobb som passer oss perfekt, avslutter formann Jan Berntsen i Martin M. Bakken.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter