Endelig svanemerkete varmepumper

Energi og oppvarming er et av de viktigste områdene vi kan gjøre miljøforbedringer på. Nå får du endelig svanemerkete varmepumper, både for luft-til-luft og bergvarme.

− Varmepumper er et godt tiltak for å redusere private husholdningers bidrag til klimagassutslippene. Med en svanemerket varmepumpe kan huseiere varme opp boligen både effektivt og miljøriktig, sier direktør Alvhild Hedstein i Miljømerking.

Den svenske produsenten IVT er de første med svanemerkete varmepumper i Norge. En svanemerket varmepumpe har dokumentert høy virkningsgrad, og oppfyller strenge miljø- og kvalitetskrav.

IVT tilbyr 17 forskjellige svanemerkete varmepumpemodeller. De gir deg to ganske forskjellige oppvarmingsmuligheter.

Bergvarme til dusjen

Bergvarmepumpen kan du bruke året rundt. Den passer bra for deg som ønsker å bytte ut oljefyren. Bergvarmepumpen varmer boligen om vinteren, og holder i tillegg forbruksvannet varmt hele året. Varmen hentes inn fra en såkalt energibrønn i grunnfjellet, eller via en jord- eller sjøkollektor. Bergvarme gir minimal påvirkning på tomten, og boringen tar som regel kun en dags tid.

Testvinner

Luft-til-luft pumpen utnytter varmeforskjellen fra uteluften. Pumpen gir varme selv ned mot atskillige minusgrader, men virkningsgraden blir svakere når det er veldig kaldt. Du som varmer opp huset med strøm, kan i mange tilfeller halvere dine varmekostnader ved å installere en varmepumpe.