Roxar

Roxar

Sted: Forus

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 135 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvm

Byggherre: Einar von Hirsch Eiendom

Byggherrerepr: Roxar ASA

Totalentreprenør: Rogaland Entreprenør

Prosjektleder: Norconsult

Arkitekt: Leiv Nes Arkitekter

Rådgivere: RIB: Procon l: Sweco Norge - RIE: Mjelde og Johannesen - RIGeo: Albert Ølnes - RIBr: Procon Stavanger - RI VA og areal: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider inkl. spunting: T Stangeland Maskin - Peling: Seabrokers Entreprenørservice - Betongarbeider: Rogaland Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Akryl gulv: Acrylicon Rogaland - Stålarbeid: Riska Sveis - Tømrer: Gann Tre - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Glass- og aluminiumsarbeider og dører: Hubro - Maler og gulvlegger: Lund & Vaaland - Murer og flislegger: Murmester Jan Petersen - Moelven Nordia - Rørlegger, ventilasjon og elektro: APPLY - Branntetting: Firesafe - Garderober: Tre og Stål - Tekking og beslag: J. Johnsen & Sønner - Solavskjerming: Espenes - Porter: Dør og Portservice - Stillas: Norisol Norge

Rogaland Entreprenør har ført opp et kontor- og produksjonsbygg på 10.000 kvadratmeter i Gamle Forusvei på Forus. Oljeserviceselskapet Roxar ASA leier bygget.

Tiltakshaver er Einar von Hirsch Eiendom. Bygget er tegnet av Leiv Nes Arkitekter AS og kostet 135 millioner kroner eks mva og ble ført opp i totalentreprise, innen tidsplan og budsjettramme. Byggestart var i juni 2008 og bygget stod ferdig i desember i fjor. Deler av bygget ble tatt i bruk i september i fjor og en del skal tas i bruk i april i år.

180 arbeidsplasser
Bygget rommer 6.000 kvadratmeter kontorer, 2.000 kvadratmeter verksted og 2.000 underjordisk kvadratmeter parkering. Det er cirka 30 kontorarbeidsplasser i hver av de fem kontoretasjene. Fordeling mellom plasser i kontorlandskap og cellekontorer i bygget er 50/50. Det er cirka 30 arbeidsplasser i verkstedet. Kantinen kan romme 300 personer. I underetasjen er det plass til 105 biler.

Betong og stål
Prosjektleder Bjørn Aukland i Rogaland Entreprenør forteller at tomten er flat og har leiregrunn. – Deler av bygget står på 179 betongpeler, med en gjennomsnittlig lengde på 15 meter. Et område i bygget der det står et automatlager som kan romme 40 tonn med varer står på stålkjernepeler. Det står en 18 meter lang og 7,5 meter dyp spunt rundt deler av et eksisterende bygg på tomten.

Bygget har rektangulær form og danner en T sammen med et eksisterende bygg på tomten. Roxar leier også dette bygget. Underetasjen og bærekonstruksjonen i kontordelen er plasstøpt. Verkstedshallen har bærende konstruksjon i stål og er kledd med isolerte Paroc-elementer.

Begge bygningsdelene har flate, isolerte og papptekkede tak. Kontordelen er kledd med patinert sink. Innvendig er det brukt eik, stål, glass og hvite vegger. På gulvene er det granittfliser, linoleum eller teppefliser.

I kontordelen er det systemhimlinger og fleksible kontorvegger. Føringer for data og tele ligger grenstaver opp til himlingene, noe som gir meget stor fleksibilitet. I verkstedet er det store glassvegger slik at mye lys kommer inn.

I kontordelen ligger det et auditorium med 90 sitteplasser og AV-utstyr med full 3D. Det er tekjøkken i hver etasje. Bygget utmerker seg med mye kunstnerisk utsmykning, utført av Pia Myhrvold.

Testing av ventiler foregår med høyt trykk. Derfor skjer dette i et område i enden av verkstedhallen som er avgrenset med betongelementer. Elementene kan flyttes med en traverskran alt etter hvor stort område som trengs.

Et vindu i et av elementene har skuddsikkert glass og tåler et trykk på 1.000 bar. Et monteringsrom har overtrykk for å unngå at det kommer støv inn i apparatene som settes sammen. Et elektronikklaboratorium er antistatisk og har en konstant luftfuktighet på 40 prosent. Et datarom kjøles ned med isvann fra Lyse.

Vannbåren varme
Bygget har SD-anlegg og vannbåren oppvarming via radiatorer. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Kantinen er sprinklet, resten av bygget har brannseksjonering. Solavskjerming er utført med utvendige persienner.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere og gassbasert byggvarme. Fasadene av sink og stål har lang levetid og er enkle å holde vedlike. Vinduene er montert i aluminiumsrammer, noe som sikrer lang levetid. Det er god tilkomst til tekniske installasjoner. Bygget kan senere bygges ut. Verkstedshallen er fundamentert slik at den kan bygges om til kontorer.

Tøffe grunnforhold
Aukland sier at grunnforholdene og overgangene mellom nytt og eksisterende bygg var de største utfordringene i prosjektet. – I tillegg til leire i grunnen renner Foruskanalen gjennom vestibylen i bygget. Den har vi laget et reserveløp til.

Det var også krevende å føre opp nybygget mens det var full drift i det eksisterende bygget. Over 100 personer var med på byggingen, som skjedde uten fraværsskader. Vi tar med oss nyttig kompetanse fra ombygging og delte overleveringer fra dette prosjektet.

Sivilarkitekt Einar Stig Eriksen i Leiv Nes Arkitekter sier at en stor utfordring var å først utarbeide en utbyggingsmodell på cirka 32.000 kvadratmeter, som grunnlag for ny bebyggelsesplan for tomteområdet.

– Byggetrinn 1 utgjør cirka 14.500 kvadratmeter fordelt på tre betongelementbygg fra tidlig 90-tallet, nytt kontorbygg, ny produksjonshall samt parkeringshus. Trinnet omfattet også et nybygg for ny vestibyle samt ombygging av kontorarealer til kantine og auditorium. Vestibylen og kantinen er lagt sentralt og på samme plan i forbindelsesleddet mellom byggene. Utfordringen ellers har vært å lage et helhetlig og representativt uttrykk og å binde sammen de ulike byggene på en god måte. Det var en forutsetning om kontordrift mens byggearbeidene pågikk.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter