Sola Strandhotel

Sola Strandhotel

Sted: Sola

Prosjekttype: Ny del

Totalkostnad eks mva: 50 millioner kroner

Bruttoareal: 1.800 kvm

Byggherre: Ellen & Axel Lunds Stiftelse

Totalentreprenør: Backe Bygg

Arkitekt: DBC-arkitektur

Rådgivere: RIB: Ingeniørservice P&B - Spa prosjektering: Buengen GmbH

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Betongarbeider: Høiland & Tveit - Stålarbeider: Normek Industriservice - Tømrer: O. Torjussen & Sønner - Glass- og aluminiumsarbeider: Rubicon - Maler og gulvlegger: Goa Malerservice - Produsent skifer: Minera - Lev. skifer/flis: Modena Mur & Bygg - Flislegger: Murmester Myhre - Rørlegger: Sig. Halvorsen - Ventilasjon: Energi & Miljø - Elektro: Rønning Elektro - Energileverandør: Lyse Infra - Spa leverandør: Processing Norge (sideentreprise) - Lås og beslag: Låsgruppen (sideentreprise) - Byggavfall: Amdal Container Utleie

Sola Strandhotel ble etablert i 1914 under navnet Solastrandens Nordsjøbad. Backe Bygg har ført opp en 600 kvadratmeter spa-avdeling kalt Nordsjøbadet.

Utvidelsen ved hotellet omfatter også en etasje med 11 nye rom og en etasje med rom for kurs og konferanser og tekniske rom, totalt 1.800 kvadratmeter.

Åpen bok
Den nye fløyen er tegnet av sivilarkitektene Ingar Dalen og Kjetil Bakken i DBC-arkitektur og ført opp i totalentreprise (åpen bok) av Backe Bygg AS. Entreprisekostnad er 44 millioner kroner eks mva. I tillegg kommer innredning av spa-avdeling som er en egen sideentreprise. Totalt har utbyggingen kostet drøyt 50 millioner kroner eks mva. Arbeidene ble utført innen tidsplan og budsjett og med null byggfeil. Tiltakshaver er Ellen & Axel Lunds Stiftelse, som eier hotellet. Byggearbeidene startet i januar i fjor og ble fullført 26. februar i år.

Nordsjøbadet
Spa-avdelingen inneholder et basseng på fem x åtte meter, kaldtvannskulp der vannet holder fem grader Celsius, flere badstuer (et sanarium som holder 55 grader Celsius, en badstue som holder 80 grader Celsius og en finsk sauna som holder 100 grader Celsius og har null luftfuktighet), flere spesielle dusjer, to relax-avdelinger og fem behandlingsrom. Det store bassenget har motstrømsanlegg og jetstråle. Vannet holder en konstant temperatur på 31 grader Celsius. Bassenget er i stål og hviler på en betongplate. Spa-avdelingen er planlagt av de tyske arkitektene Knut Buengen og Thomas Sontheimer.

Spa manager Jennie Andersson forteller at Nordsjøbadet satser på økologiske produkter som franske Thalgo og svenske Dharmazone. Avdelingen har fem ansatte og fem som arbeider ved behov. –10. april arrangerer vi åpent hus for alle som vil se nærmere på Nordsjøbadet.

På en markering i spa-avdelingen tirsdag 16. mars takket styreformann Aud Mork Knutsen i Ellen & Axel Lunds stiftelse alle som har vært med på å bygge en ny del på et førsteklasses hotell.

Administrerende direktør Gisle Steffensen ved Sola Strandhotel sier at Nordsjøbadet er en viktig utvidelse av totaltilbudet ved hotellet.

– Vi håper at både gjestene ved hotellet og lokalbefolkningen på Nord-Jæren vil bruke Nordsjøbadet, som er det eneste spa-anlegget i regionen.

Tre hovedkropper
Den nye fløyen ligger i et tidligere ubygd område i den nordlige enden av hotellbygget. Grunnen består av fjell og sjøsand. Daglig leder Sven Chr. Ulvatne sier at sprengningsarbeidene var krevende. – Vi sprengte helt inntil to fløyer og to meter under dem. Byggeplassen ligger tett inntil vernesonen på Solastranden og både ornitologer og botanikere fulgte byggeprosessen tett.

Den nye fløyen består av tre hovedkropper og er tilpasset de eksisterende bygningsdelene. – På grunn av strenge krav til byggehøyder har vi senket gulvet i første etasje med en meter i forhold til eksisterende terreng.

Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Saltaket bæres av ståldragere og har åsetak av tre, belagt med svarte stålpanner. Fasadene har hvitmalt stående trekledning. På de nye hotellrommene og på møterommene er det parkett på gulvene. I korridorene er det tepper. Det er gips i himlingene og malte eller flislagte vegger.

Den nye fløyen har vannbåren oppvarming med gulvvarme og radiatorer, basert på gasskjel. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Fløyen er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen ble tettet før innredningsarbeidene startet. For å unngå fukt i konstruksjonen ble det brukt midlertidig tetting før takvinduene kom på plass. Det er brukt spesielle aluminiumskledde trevinduer som skal tåle mye salt.

Bjørn Sunde, prosjektansvarlig for naturstein i Modena Mur og Bygg Stavanger, forteller at leveransen av skifer, fliser og glassbyggestein har vært en kjekk og spennende ordre. – Kravene til kvalitet var meget høye. Det var morsomt at man valgte Ottaskifer. Dette er en skifer av høy kvalitet og med god flissikring.

Komplisert konstruksjon
Ifølge Ulvatne var de største utfordringene i prosjektet den trange tomten og den kompliserte takkonstruksjonen.

– Nordsjøbadet har meget høy standard, med utradisjonelle materialvalg. Mange av materialene er importert. Det er lagt frem strøm til alle vannbatteri siden det skal være lys i dem. Vi har hatt et meget godt samarbeid med byggherren i hele prosessen. På det meste har 50 håndverkere vært i aktivitet på byggeplassen. Prosjektet er fullført uten noen fraværsskader og med null byggfeil. Sorteringsgraden for byggavfall er på 79 prosent. Vi har lært mye om å bygge fra dette prosjektet. Tilbakemeldingene fra håndverkerne er at dette har vært et utrolig kjekt prosjekt å være med på.

Sivilarkitekt Ingar Dalen i DBC-arkitektur forteller at tilpasning til de eksisterende bygningene var det mest krevende.

– Dette var strenge krav til dette i reguleringsplanen. Arbeidene er utført av sivilarkitekt Kjetil Bakken og meg. Vi brukte 3D modellering da vi planla bygningskroppene og takene. Jeg synes vi har fått til god tilpasning til det eksisterende. Vi har hatt oppdrag for hotellet i nesten 20 år.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter