VestKran

VestKran

Sted: Ågotnes, Fjell, Sotra

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 35 millioner kroner

Bruttoareal: 4.600 kvm

Byggherre: Emblem Eiendom

Totalentreprenør: VestKran

Søknad: Straume rådgivning

Arkitekt: Endre Floen og Trond Emblem

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sartor Maskin - Betongarbeider: Skarholmen - Betongelementer: Spenncon - Tømrer, maler og flislegger: Flex Bygg - Elektro: Sotra Elektro (ue for Flex Bygg) - Taktekking: Protan - Rørlegger: Bereko - Ventilasjon: VVT - Elektro: Ing Herland - Porter og gjerder: Carbo - Asfalt: Lämmikainen - Maskinutleie: Bautas - Møbler: Pitney Bowes - Kjøkken: Kwik - Audivisuelt: JBC - Utstyr trimrom: G Sport Sartor - Byggavfall: Franzefoss

VestKran har vært med på planleggingen og selv utført mye av arbeidet på nytt kontor- og verkstedbygg på bedriftens tomt på baseområdet på Ågotnes.

Daglig leder Trond Emblem i VestKran sier at nybygget vil effektivisere driften og gi de ansatte bedre arbeidsforhold. – Det gjør det også enklere for oss å oppfylle kravene i Norsok, standarden innen kranvirksomhet.

Åtte haller
Bygget er på 4.600 kvm, inkludert 600 kvm med kontorer, kantine og møterom. Størstedelen av bygget utgjøres av åtte verkstedshaller. Fire av dem har to etasjers høyde og fire har en etasje. Bygget er tegnet av arkitekt Steinar Floen og Trond Emblem og ført opp i totalentreprise av VestKran. Byggherre er Emblem Eiendom. Totalpris eks mva er 35 millioner kroner. Bygget ble oppført innen tidsplan og budsjett og med null byggfeil. Byggestart var i månedsskiftet september/oktober i 2008. Bygget stod ferdig i mai i fjor.

Kommunikasjonsansvarlig Njaal R. Soleng forteller at VestKran kan utføre komplett service på kraner og biler i verkstedshallene. En av hallene er innredet som vaskehall, med avfetting og høytrykksspyling. I en annen hall kan man utføre bremsetester i tre meters bredde. All brukt olje samles opp i et lukket system.

Betongelementer
VestKrans tomt ved Coast Center Base (CCB) på Ågotnes er på sju mål og har småkupert fjellgrunn. Det nye bygget ligger i en nordvendt skråning der cirka 4.000 kubikkmeter er sprengt der den sørlige delen av bygget ligger og brukt som fyllmasser under den nordlige enden.

Bygget har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i isolerte betongelementer. Det er brukt betongelementer som skillevegger mellom verkstedshallene av brannhensyn. Etasjeskillere er i hulldekkelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med folie. Bygget er forberedt for ytterligere en etasje. Til sommeren starter bygging av en kontoretasje på 1.200 kvm.

Fasadeelementene har innslag av hvit marmor i betongen. I møterom og kantine er det fliser og parkett på gulvet. En skillevegg mellom disse rommene kan tas bort når det er behov for ett større rom.

VestKran heiste selv veggelementene og hulldekkelementene på plass med kran, noe bedriften gjør på mange byggeplasser. Elementene ble montert om sommeren og taket ble lagt på fortløpende, noe som ga en tørr konstruksjon. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen kan forlenges i alle retninger.

Bygget har elektrisk oppvarming i gulvet (Nordsjøgulv). Kontordelen og noen haller har balansert ventilasjon. Brannsikring er ivaretatt ved seksjonering. Verkstedshallene er egne brannceller. Bygget har sentral driftskontroll. Alle hallene har hardbetonggulv i koksgrå betong som tåler tunge kjøretøy. Utenfor bygget vil det komme 66 parkeringsplasser.

I siste rekke
Emblem sier at byggingen gikk greit. – Når vi bygger for oss selv må vi sette oss selv i siste rekke. Kundene kommer først. Byggingen har likevel gått greit. På det meste har 20 personer vært i aktivitet på byggeplassen. Vi har hatt en egen HMS-leder på prosjektet og byggingen foregikk uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden på byggavfall er på 75 prosent. Fleksibiliteten og brukervennligheten i bygget er noe vi kan ta med til nye prosjekter.

Flex Bygg har utført tømmer, maling og flislegging. Bjørn Rine i Flex Bygg forteller at den største utfordringen var kort byggetid og koordinering av fagene.

Kristian Hammer Opdahl i Straume rådgivning forteller at selskapet har hatt ansvar for byggesøknad og har tegnet den nye tredje etasjen. – Et av målene med den nye kontoretasjen er å få det til å se ut som om den ikke er påbygget. Den skal også gi bygget VestKrans identitet. Etasjen er per i dag ikke godkjent, men det er gitt dispensasjon til oppføring.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter