Åsgårdstrand sykehjem

Åsgårdstrand sykehjem

Sted: Åsgårdstrand

Prosjekttype: Sykehjem med 52 sykehjemsplasser

Kontraktsum inkl. mva: 125 millioner kroner

BTA: 4.867 kvm

Byggherre: Horten kommune

Totalentreprenør: Wegger & Kvalsvik Entreprenør AS

Arkitekt: Ottar Arkitekter AS

Prosjektledelse: Norconsult

Rådgivere: LARK: Per André Hansen - RIB: Stener Sørensen - RIV: Asplin prosjekt og rådgivningstjenester - RIE: Ingeniør Per Ødemark - RIG: Sivilingeniør Bjørn Strøm - RIBR: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Tveitan Entreprenør - Rør: Energitec - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Terrassedører: NorDan - Garderobe: Idema - Z-skap garderobe: Sarpsborg Metall - Foldevegg kantine: Saxi Produkter - Lås, beslag og rullegitter: Låsgruppen - Metallarbeider: EMV Construction - Ståldører, brannport: Ulefos Brug - Lab, medisinrom: Labflex - Røykluker: Bramo Glass og Klima - Ventilasjon: Bryn Ventilasjon - Elektro: Moelven Elektro - Betongarbeider: Murmester Ivar Johansen - Prefab betong: Kynningsrud Prefab - Betongsaging: Catos Betongsaging - Taktekking/ blikkenslager: Buskerud Blikk & Montasje - Mur og flis: Ole K. Karlsen MPF - Solavskjerming: Scandic Markiser - Glassfasade: H-Glass - Malerarbeider: Hoff Interiør og Håndtverk - Takmontert personløfter: Human Care Norge - Dører: SSC - Glassbrystning i kantine: Centrum Glass - Heiser: Elevator

Når Wegger & Kvalsvik Entreprenør nå overleverer det nye sykehjemmet i Åsgårdstrand til Horten kommune, blir det det fjerde nye sykehjemmet som kommunen tar i bruk på under seks år.

Det gamle Nordskogen sykehjem tilfredsstiller ikke dagens krav og sjaltes nå ut. Åsgårdstrand sykehjem bidrar med 52 sykehjemsplasser, som er planlagt og bygget for demente pasienter. Prosessen har vært i gang de siste seks årene, og tomta – et tidligere jordstykke - ble ervervet for dette formålet.

− Vi lærte mye av de andre tre sykehjemmene. Dette er et spesialbygg med en bestemt funksjon, så da lagde vi en svært detaljert kravspesifikasjon, hvor vi gikk langt i detaljering og i underlaget. Vi låste ikke entreprenørene til å velge det eller det produktet eller valget, men det måtte ha tilsvarende eller bedre egenskaper. Erfaringen vår er at jo bedre vi får spisset blyanten, jo bedre blir produktet, sier kommunens prosjektsjef Tomm Bogen.

− Jo, som en totalentreprise er det en detaljert kravspesifikasjon, og kommunen har hatt orden på prosjekteringen før de satte i gang. For oss er det positivt, da vet vi nøyaktig hva vi skal prise. At byggherren er tydelig på hva han ønsker å få, fjerner jo også mange potensielle konflikter, sier prosjektleder Jan Kristian Vedeler hos Wegger & Kvalsvik Entreprenør AS.

Oversiktlig atkomst
Det vel 4.800 kvm store bygget er på to etasjer og er fundamentert på såler. Et mindre plan under bakken inneholder tekniske rom. Terrenget er svakt skrånende og hovedinngangen i vest ligger i forbindelse med en trapp ned fra et øvre atkomstområde. Opprinnelig var det en idé at inngangspartiet skulle treffe bygget på et mellomnivå. Dette ble forandret, nå går trappen og en rullestolrampe ned til første etasje der inngangen ligger. Innenfor ligger en stor og vennlig vestibyle, med kantine for ansatte og pårørende.

Åsgårdstrand sykehjem ligger diskret i forhold til den eksisterende villabebyggelsen og eldreboligene i nærheten. I tillegg til sementbaserte plater er det valgt en lys tegl – Bratsberg lys kloster med fargespill – i fasadene.

Midt i bygget er fasadene brutt ved at glassfasader markerer inngangspartiet. På motsatt side kan beboerne nyte utsikten mot Oslofjorden fra en balkong.

Sansehager
Bygget er tilnærmet kvadratisk i form og dannes av to U-formede deler satt mot hverandre. En bro forbinder de to fløyene og deler også bakgården opp i to. Her finner vi to sansehager, som er planlagt og tilrettelagt for å fungere best mulig i forhold til de behov demente har. Et sted der det er muligheter for å dempe stress og uro ved at beboerne skal kunne oppleve lyder, lukter og synsinntrykk. I disse to sansehagene er det anlagt gangstier og benker, men også vedstabler og melkeramper, begge elementer fra beboernes forgangne tider. Vannspeil i sansehagene skal illuderes med blå fliser i et lite basseng.

Viktig med tilsyn
De 52 plassene består av tre avdelinger med til sammen seks poster fordelt i de to etasjene. Men sykehjem for demente krever ofte spesielle tiltak og løsninger. Det går blant annet på sikkerhet, beboerne skal ikke kunne ha muligheten til å forlate bygget. Det er porter og sperrer, og de ansatte skal følge med. Samtidig skal det ikke oppleves som et fengsel. 

− Demente setter ofte pris på å gå rundt, derfor er det laget runder der de kan bevege seg. Ikke bare innenfor hver post, men også i sansehagene, sier arkitekt Bernhard Brekke i Ottar Arkitekter.

Det ligger i sakens natur at flere beboere ikke i vanlig forstand kan ta vare på seg selv. Selv i de nordvendte vinduene er det satt inn persienner for å kunne hindre innsyn hvis nødvendig. Med naboer i boligene rundt skal personvernet ivaretas på en betryggende måte.

Kommunen valgte å bore 22 brønner ned til 120 til 150 meter for å benytte jordvarmeenergi. Dette skal dekke ca. 80 prosent av det forventede årsbehovet.

Varmepumpen skal også sørge for at gårdsplassen, der varelevering skjer fra, og hovedadkomst inkl. atkomst for ambulanse og taxi blir oppvarmet og snøfri.

− Sykehjemmet er ikke bygget etter ny tek, men vi har forsøkt å strekke oss etter de nye forskriftene. Bygget er kontrollmålt og trykktestet. Resultatet er langt under kravet til 1,5 luftutvekslinger pr. time ved 50 pascals trykk. Vi oppnådde mellom 0,5 og 0,7 luftutvekslinger, altså meget gode resultater, sier Vedeler. Han er også svært fornøyd med brukerprosessen og den måten kommunen har styrt innspillene fra brukerne på.

− Det har vært et nært samarbeid med brukerne på alle nivåer, de er jo alle sammen ansatt hos oss. Alle har fått komme med innspill og blitt lyttet til. Men vi må også komme med fornuftige motargumenter i denne prosessen og kunne ofte vise til relevante situasjoner i noen av de andre sykehjemmene i kommunen, forklarer Bogen.

Kompetanse
Flere av Wegger & Kvalsviks underentreprenører er lokale samarbeidspartnere fra tidligere prosjekter. Valg av de utførende spilte en stor rolle for Horten kommune.

– Vi skryter av Wegger & Kvalsvik og underleverandørene. Men så la vi også betydelig vekt på deres kompetanse, likeså hvilke kompetanser underentreprenørene hadde. Det ba vi om å få spesifisert og gikk en del runder på det før kontrakten ble landet, sier Bogen.

− Vi overleverte 24. mars. Byggetiden er som alltid utfordrende. Men det er krevende å avslutte utomhusarbeidene midtvinters når det har vært en vinter som nå. Derfor er det avtalt å levere de siste utomhusarbeidene 1. mai. Da vil sansehagene stå klare med ferdiggress og beplanting til å ta i mot beboerne, avslutter Jan Kristian Vedeler.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter