Fornuften seirer

Det er bra at samferdselsminister Magnhild Meltvedt Kleppa nå åpner for at private investeringer og bedre løsninger kan brukes som et aktivt virkemiddel for å løse problemene i samferdsels-Norge. Ja, vi mener at slike løsninger kan brukes på en rekke områder. OPS (offentlig privat samarbeid)er en modell som MÅ brukes mer aktivt i all samfunnsutbygging av infrastruktur og offentlige bygg. Vi tror at slike løsninger også gir mer kvalitet i alle ledd.

 

Dagens anbudssystem hvor det offentlige kun er opptatt av laveste pris i alle ledd, er årsaken til mye av den elendigheten vi nå ser i mange offentlige bygg og anlegg. Alt er skviset. Det finnes ikke noe incitament til å velge løsninger som holder over tid. Når administrasjon og politikere velger bort budsjettmidler til vedlikehold i tillegg, MÅ det gå galt.

Dagens anbudssystem oppfordrer heller ikke til kreativitet og nyskapning. Vi har sagt det før – og vi gjentar det gjerne – dagens statsbudsjettering er og blir en systemfeil slik praksisen er blitt. Det er utrolig at ikke samfunnet vil bruke den kunnskapen som ligger i byggenæringens bedrifter.

Vi har forbilledlige eksempler på hvordan ting kan ordnes. Orkdaklsveien som var vårt første OPS-prosjekt i veisektoren, er og blir en suksess. Dette var en suksess for samfunnet, men det er også en suksess for Skanska. De sørget selvsagt for å bygge veien så god at de slapp mindre vedlikeholdskostnader de 25 årene selskapet skal drifte veien. De lagde et tykkere bærelag. De sørget for å montere kvalitetslamper i tunnelene som både er mer holdbare og bruker mindre strøm enn hva de billigste lampene som kan kjøpes til slike formål gir. Det ble brukt ekstra galvanisering for å sikre holdbarheten på alt stål som er brukt i prosjektet. Dette er bare noen av mange eksempler på hva bedre bygging vil si for kvaliteten. Hadde man valgt billigste pris ville dette veiprosjektet over tid blitt vesentlig dyrere.