Mange vil investere i energieffektivisering

80 000 boligeiere i Hordaland vil investere i energieffektivisering og hver fjerde husstand i fylket planlegger konkrete, omfattende oppgraderinger for å få en mer energieffektiv bolig.

Fire av ti har allerede gjennomført tiltak, viser en undersøkelse Sentio har gjennomført for NVE.

I forrige uke møttes bransjen i Hordaland for å diskutere markedsmulighetene i kjølvannet av innføringen av energimerkeordningen. – Det er ingen store utfordringer knyttet til å bygge boliger i energiklasse A, sier Magnar Berge i Asplan Viak og Høgskolen i Bergen. I tillegg til store energibesparelser får man økt komfort, bedre inneklima og høyere kvalitet på boligen. Flere og flere utbyggere har skjønt at dette er fremtidens byggemåte og satser nå på å bygge boliger i energiklasse A, uttaler Berge.

Fra 1. juli er ordningen med energimerking av bygg obligatorisk for alle som skal selge eller leie ut bolig. Alle næringsbygg og offentlige bygg må ha en gyldig energiattest innen utgangen av 2011.

Undersøkelsen fra Sentio viser et stort marked for tiltak som kan redusere energibruken i norske boliger – fra varmepumper og nye vinduer til mer isolering i vegger og tak. På landsbasis har 4 av 10 boligeiere allerede etterisolert, byttet vinduer eller gjennomført andre energieffektiviseringstiltak. Undersøkelsen fra Sentio er fra desember 2009 og 2100 personer er spurt.

– Energimerkeordningen skal bidra til at flere blir bevisste om gode energiløsninger i eksisterende bygg, og at det bygges flere boliger med høy energistandard. Det er et stort potensial for å redusere samlet energibruk i Norge. Undersøkelsen viser at interessen og viljen ute blant folk er stor, og høyt fokus på strømforbruk den siste tiden vil ikke gjøre denne interessen mindre, tror seksjonssjef Birger Bergesen i NVE.

Landsdekkende resultater fra Sentio-undersøkelsen:

8 av 10 ønsker å redusere boligens energiforbruk.

8 av 10 er opptatt av energisparetiltak.

3 av 10 planlegger energisparetiltak.

4 av 10 har allerede gjennomført tiltak.

Over halvparten mener energimerkeordningen vil bidra til redusert energibruk i norske boliger.

Over halvparten mener energimerket vil ha betydning neste gang de kjøper bolig.