Nesten én milliard mennesker mangler rent vann

Nesten én milliard mennesker mangler fortsatt rent vann, men likevel har 1,6 milliarder flere fått tilgang til rent vann siden 1990. Mandag markeres Verdens Vanndag.

Fakta om vann og sykdommer

 

* Vannbårne sykdommer er den nest hyppigste dødsårsaken blant barn. Mer enn 4.100 barn dør av slike sykdommer hver dag.

* Rundt 900 millioner mennesker mangler rent drikkevann.

* 40 prosent av verdens befolkning, det vil si mer enn 2,5 milliarder mennesker, mangler tilgang til grunnleggende sanitæranlegg som toaletter og håndvask.

* En av fem mennesker i Afrika sør for Sahara er avhengig av å hente rent drikkevann fra en kilde mer enn 30 minutter unna.

* Ifølge FNs tusenårsmål skal andelen av mennesker uten tilgang til trygt drikkevann og grunnleggende sanitære tilbud halveres fra 1990 til 2015.

(Kilde UNICEF) (©NTB)

Mangel på vann fører til dårlige sanitære forhold. Ifølge Røde Kors mangler i dag 2,7 milliarder mennesker, eller om lag 41 prosent av verdens befolkning, tilgang til grunnleggende sanitære nødvendigheter.

– I 2010 burde ikke tilgang til vann- og sanitærtjenester være noe som handler om flaks, men en menneskerett, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

FNs barnefond, UNICEF, melder at 4.100 barn dør hver eneste dag fordi de får i seg forurenset og smittefarlig drikkevann som fører til vannbårne sykdommer som diaré og kolera.

UNICEF arbeider for å sikre barna rent vann slik at det blir mulig å få bukt med den nest vanligste dødsårsaken blant verdens barn.

Livsviktig for å overleve

– Rent drikkevann og gode sanitærforhold er livsviktige for at barn skal overleve. Diaré og andre vannbårne sykdommer dreper fortsatt 1,5 millioner barn per år i fattige land og utgjør en stor fare i katastrofesituasjoner, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF Norge.

FNs tusenårsmål sier at andelen mennesker som ikke har tilgang på trygt drikkevann og sanitære fasiliteter skal halveres fra 1990 til 2015. Den største utfordringen finnes i Afrika sør for Sahara.

Både Fløgstad og Mollekleiv viser til at det tross alt er gjort fremskritt.

– Bedre helse er en av de viktigste grunnene for å investere i tilgang til vann, sanitet og hygiene. Erfaringer viser imidlertid at dette alene normalt sett vil ha liten innvirkning på helseforholdene på lang sikt, dersom ikke atferden i forhold til hygiene endres, sier Mollekleiv.

Barn mest sårbare

Plan Norge er også blant de organisasjonene som arbeider for å bedre de sanitære forholdene ved sitt arbeid i Etiopia. I Etiopia dør 250.000 barn hvert år på grunn av skittent vann.

– Barn er spesielt sårbare for urent vann. Vi ser at barnedødeligheten går betydelig ned dersom lokalsamfunnene har tilgang på rent vann. Derfor er det viktig med tiltak som bidrar til dette, som brønner og toaletter med lukket kloakksystem. Det er sentralt for god og sunn oppvekst, og skiller liv fra død for svært mange barn, sier generalsekretær i Plan Norge Helen Bjørnøy.