Registrer arbeidsskadene

Det kan være mange grunner til at arbeidsskader ikke blir rapportert, men vi forstår ikke alltid hvorfor man unnlater å gi melding om slike skader. Etter vårt syn er dette å lure seg selv. Hadde alle skadene blitt rapportert kunne man kanskje ha satt inn tiltak som hindrer nye skader. Dessverre er bedrifter i byggenæringen blant dem som synder mest. Aftenposten har i dag en stor sak om dette etter at det er lagt frem en ny rapport som viser store mørketall.

 

Totalt snakkes det om at det årlig er 90 000 yrkesskader i Norge, men kun 21 572 skader ble meldt til NAV i 2007. Mange – spesielt ungdom i handverksgruppene – er spesielt utsatt. Mange pådrar seg skader de må slite med resten av livet. Man regner med at 20 000 nordmenn til en hver tid er rammet av skader som kan gi langvarig mèn.

Dessverre er det også mange som dør av skader. Skanska er en bedrift som tar slike saker med stort alvor. Skjer det en dødsulykke hvor en Skanska-ansatt blir rammet, stoppes arbeidet på alle Skanskas arbeidsplasser i hele verden. Det betyr at 200 000 mennesker stopper arbeidet. Man går gjennom hva som har skjedd – og man ser på hvordan man kan sikre seg bedre. Det er en rekke eksempler på at mange prosedyrer er forandret på en lokal arbeidsplass i Norge etter slike hendelser – selv om dødsulykkene har skjedd et helt annet sted i verden. Ja, det er også eksempler på at dødsulykker i Norge har gjort at man har gjennomført tiltak på byggeplasser i Skanska på den andre siden av jordkloden.

Slikt holdningsskapende arbeid gjør selvsagt at det blir færre skader. Skanska tar tak i problemene. Andre skyver problemene under teppet. Det er ingen løsning.

16 000 mennesker er intervjuet i forbindelse med den rapporten som nå legges frem. Vi mener at både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta dette med stort alvor.