Vannverksskandalen er tidenes journalistskup

SKUP kåret Aftenpostens avsløringer i Vannverkskandalen på Romerike til den beste undersøkende journalistikken de siste 20 årene. Dagens Næringsliv vant årets pris.

I forbindelse med Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP) sitt 20-årsjubileum, ble det i år delt ut en pris for den beste gravesaken gjennom stiftelsens historie.

Her gikk Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen i Aftenposten seirende ut for sine avsløringer i Vannverkskandalen på Romerike i 2005.

Vannverkssjefen Ivar T. Henriksen og hans sønn ble i etterkant av avsløringene dømt for grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap. Henriksen fikk åtte års fengsel og ble dømt til å betale 60 millioner kroner i erstatning, men har anket dommen.

Nominert til prisen var også VGs sak om medlemsjukset i AUF fra 1995 og NRK Brennpunkts dokumentar «Kvikksølvjentene/Kvikksølvbarna», som delte SKUP-prisen med Aftenposten i 2005.

Radarsak årets beste

Dagens Næringslivs reportasjeserie «Under radaren» fikk den gjeveste prisen under årets SKUP-konferanse.

I flere omfattende reportasjer avslørte journalistene Gøran Skaalmo og Trond Sundnes kameraderi, misbruk av offentlige støtteordninger og ulovlig monopol rundt utviklingen av ny, radarbasert varslingstjeneste for Forsvaret.

– Tusen takk, men det er en person som skal ha mer ære for dette enn alle andre, og det er Trond. Da jeg sa at jeg tvilte på at dette ville bli vårt stolteste øyeblikk, hadde han så jævlig tro på den saken, sa Skup-prisvinner Gøran Skaalmo da han mottok prisen, melder skup.no.

Trond Sundnes benyttet anledningen til å rose arbeidsgiveren:

– I et år som i fjor, var det sykt deilig å få bruke så mye tid på en merkelig radarsak ingen egentlig fulgte med på, sa Sundnes.

Skitne mobiler

NRK Brennpunkts barneverndokumentar «Ingens barn», Bergens Tidendes prosjekt Faktasjekk.no, TV2s overgrepsdokumentar «Pastorens hemmelighet» og VGs artikler om Kongo-fangenes kontroversielle sikkerhetsselskap fikk diplomer fra SKUP-juryen.

I år ble det også for første gang delt ut en pris for beste utenriksreportasje under Skup-konferansen.

Prisen gikk til NRK-programmet Forbrukerinspektørenes serie «Connecting People», om den skitne produksjonen av mobiltelefoner, fra Kongos gruver, via Kina, til norske forbrukere.

Tore Sandbergs gravestipend på 100.000 kroner ble under årets konferanse tildelt Dalane Tidende.