Unyansert om nye byggeforskrifter for bad

- Det er unyansert og dels villedende informasjon når noen hevder at de nye byggereglene vil gjøre at nye boliger skal ha handicapbad og at prisene vil auke betraktelig, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

I forbindelse med de nye forskriftene til plan- og bygningsloven som skal gjelde fra 1. juli i år, har ulike aktører presentert regnestykker som statsråden sier hun ikke kjenner seg igjen i.

- For det første setter ikke de nye byggeforskriftene krav om et fullt utbygd ”handicapbad”. For det andre vil kostnadene for den tilretteleggingen det er krav om være langt lavere enn hva for eksempel Selvaag hevder til Aftenposten, sier Navarsete.

Kommunal- og regionaldepartementet skriver i en pressemelding at de nye byggereglene krever at alle nye boliger skal ha minst ett bad med toalett som er tilgjengelig for rullestol. Da må badet ha en størrelse på minimum fire kvadratmeter.

– I forbindelse med arbeidet med nye byggeforskrifter, ble det innhentet opplysninger om størrelsen på badet i nye boligbygg som blant annet NCC, Selvaag og Peab er ansvarlige for. Der kom det fram at de fleste bad m/toalett er ca 4.7 m2, uavhengig av størrelsen på boligen. Boligprodusentene opplyste at merkostnaden for å øke arealet på badet med 1-1,5 m2 ligger på 1500 - 5000 kr, skriver departementet i meldingen.

- Mange bygger allerede i dag bad som er større enn de nye kravene som kommer. At badet skal være stort nok til in rullestol, er ikke det same som at badet skal være innredet med for eksempel armlene, bøyler og klappsete. Det skal likevel være enkelt å ettermontere slikt utstyr om man trenger det på et eller annet tidspunkt i livet, påpeker Navarsete.

Statsråden peker på at de nye reglene vil gi betre tilgjengelighet for alle.

- Når det blir bygd nye boliger fremover, vil de være tilpasset hele livsløpet. Flere eldre kan bo og klare seg i sitt egen hjem. Jeg har troen på at byggenæringen vil være med og utvikle gode og kostnadseffektive løsninger for å bygge boliger som tilfredsstiller krav og behov for fremtiden, sier Navarsete.