Norge med i hage-OL

Chelsea Flower Show er verdens mest prestisjefylte hagedesignkonkurranse, og kalles for OL i hagedesign. For første gang er Norge med.

Konkurransen som går av stabelen i London i mai hvert år har for aller første gang akseptert et norsk designbidrag, den 220 kvadratmeter store norske designhagen "Kebony Naturally Norway" med designer Darren Saines i spissen.

Han er meget fornøyd med endelig å kunne oppfylle ønsket han og hovedsponsor Kebony har båret på i mange år om èn dag å være èn av konkurrentene i Chelsea Flower Show (CFS).

- Målet er selvsagt gull, men bare det å komme gjennom det meget trange nåløyet til hageverdens svar på Moteuka er enormt stort. For CFS er stedet der nyheter og kommende trender blir presentert, og flere designere prøver år etter år å komme med uten å lykkes, sier Darren Saines.

Darren og det norske teamet blant annet bestående av Den norske ambassaden i London og Innovasjon Norge i tilegg til Kebony kom inn på første forsøk, og er selvsagt veldig fornøyd med det. At Dronning Elisabeth har bekreftet at hun vil åpne showet er ekstra stort for briten som gjorde nordmann av seg for over 10 år siden.

Prosessen
Selve prosessen fra drømmen og idèen om å være med til at hagen står ferdig i mai er enormt vanskelig, og mye mer krevende enn den britiske designeren bosatt på Jessheim hadde trodd på forhånd. Ikke minst har finansieringen vært et problem. Hagen hadde et budsjett på 5 millioner kroner fra start, men vil sannsynligvis bli oppjustert noe. Hovedsponsoren er Kebony.

Designen representerer de fire årstidene i Norge. - Jeg vil vise fram det genuint norske, og for meg symboliserer furutrær det typiske norske landskapet. Enkelte trær vil være opp mot 12 meter høye, og vil bli de høyeste noensinne i konkurransens historie, sier Darren fornøyd.

Noe som også vekker stor oppsikt er at det skal fraktes et rundt 20 tonn tungt fjell med en 60 år gammel furu sittende fast på toppen til den ærverdige konkurransen.

Treet som ikke skjæres ut fra vill natur, men fra steinbruddet Lundhs i Larvik, blir også historisk. For det er første gang noen har forsøkt å gjøre dette.

Hagen
Hagen inneholder over 50 forskjellige planter, samt innovativ og miljøvennlig teknologi blant annet tremateriale fra Kebony som lages for å erstatte bruk av treverk fra regnskogen.

Også ny solcelleteknologi og et ildsted med åpen flamme av bioethanol er blant det nye som får stor oppmerksomhet.

Totalt besøker mer enn 160.000 hageinteresserte CFS hvert år, og mediedekningen er enorm med rundt 3000 journalister tilstede i løpet av den uken showet varer.

Chelsea Flower Show åpner 24. mai i London. Vi kommer til å følge utviklingen på hage.no med video og artikler.