Uryddig konkurranse i ferdigbetong?

På FABEKO-konferansen i Trondheim drøftet man i dag konkurranse i en mer vid forstand. Men det er ikke tvil om at det i korridorene diskuteres høylytt om at det i dag er en til dels utidig konkurransesituasjon i fabrikkbetong-bransjen. Mange mener at det gis for store rabatter.

Hallvard Magerøy som leder FABEKO, sa at ledelsen i foreningen stadig får henvendelser fra medlemmer som mener at konkurrenter opptrer uetisk, og at mange dumper betong på markedet. Foreningen kan lite gjøre noe med dette, men man har i alle fall satt konkurransetemaet på dagsorden på konferansen.

Både Nils Arne Eggen og Bernt A Hanssen tok opp dette med konkurranse i sine foredrag.

Etter det Byggeindustrien har grunn til å tro er det leverandører som gir 30 – 40 prosent rabatt i forhold til prislisten på ferdigbetong. For mange betyr dette rett og slett tap. Da er det flere som mener at man heller må si nei. Dersom leverandørene blir så hardt presset, er faren overhengende for at fabrikkbetong-bedriften kan gå konkurs.

Årsaken til dette er at markedet i flere deler av landet har kollapset de siste månedene. Når krybben er tom, bites hestene.