Håper at det verste er over nå

Etter en uke med ekstremvær og ras på Nordvestlandet håper Ivar Hol i Statens vegvesen at det verste er over nå.

– Jeg håper ekstremsituasjonen er over og at slitne mannskaper kan gå over i normalmodus igjen, sier Hol, som er seksjonsleder i Region Midt, til NTB.

Han er likevel urolig for den sørlige delen av fylket, spesielt i Stranda kommune, der nedbør kan utløse tunge skred ved Røyr på riksvei 60. Også i Sogn og Fjordane er veietatens folk urolige for nye ras fra fredag kveld og lørdag som følge av varsler om økende nedbør og fortsatt mildt vær.

Fredag ble de fleste nattestengte veiene i begge fylkene åpnet igjen. I Møre og Romsdal var den viktige forbindelsen mellom Ålesund og Dombås langs europaveiene E39 og E136 helt åpen for trafikk fredag, for første gang på flere dager.

Økende nedbør

I Sogn og Fjordane er det ventet mye nedbør i form av regn allerede fra fredag kveld.

– Det kan føre til økt skredfare, sier senioringeniør Rune Henning Skår i Statens vegvesen til NTB.

Fredag formiddag var fortsatt fylkesveiene til Navelsaker og Otterdal stengt på grunn av skred og skredfare mens tre andre fylkesveier som har vært nattestengt ble åpnet fredag morgen. Det gjelder Sunde-Flo, Lodalen og Oldedalen.

Bortsett fra en buss som blåste av veien av trykkbølgen fra et snøskred, har Sogn og Fjordane kommet fra den siste uka uten personskader eller materielle skader.

Normalmodus?

I Møre og Romsdal ble to av de tre helårsveiene til Sunndalsøra åpnet fredag morgen, riksvei 70 mot Oppdal og riksvei 62 mot Molde. Med unntak av sjøforbindelsen var Sunndalsøra natt til fredag helt isolert fra omverdenen.

Fredag ettermiddag opplyste Statens vegvesen at riksvei 70 er stengt ved Oppdølstranda, og at veien trolig ikke vil åpne igjen før mandag.

En rekke fylkesveier i Møre og Romsdal var fortsatt stengt på grunn av ras og rasfare fredag ettermiddag. Fylkesvei 60 mellom Røyr og Hellesylt var dagåpen, men blir stengt for natten fredag kveld.

Jernbaneverket kunne opplyse fredag at Raumabanen igjen er åpen for togtrafikk mellom Åndalsnes og Dombås etter at den har vært stengt på grunn av rasfare.

Den siste uka har hatt en svært høy prislapp for næringslivet og for resten av samfunnsfunksjonene i Møre og Romsdal. Over 20 veier har vært stengt samtidig over flere dager.

– Er trygge

Aller verst har det muligens vært i bygdene Eikesdal og Finnset i Romsdal som har vært uten veiforbindelse siden lørdag for en uke siden. Fredag var veien fortsatt stengt. Eikesdalsvatnet har i tillegg vært tilfrosset, slik at det har vært umulig å komme ut av bygda med båt.

Lærer Ingrid Finset ved Eikesdal skole forteller til NTB at folk er ved godt mot. Det er nok mat i bygda. Det er ingen som lider noen nød. For bøndene har det vært umulig å levere melk, så melken er blitt slått ut.

– Men så lenge veiene er stengt, er vi trygge her, sier Ingrid Finset.

Hun forteller at de 18 barne- og ungdomsskoleelevene har fått undervisning delvis i Eikesdal og delvis i hennes stue på Finnset, fordi det er et rasfarlig område med stengt vei også mellom Eikesdal og Finnset.