En gladmelding til utsatte folk

Meldingen om at det skal bevilges fire milliarder kroner til rassikring de neste fire årene, er en gladmelding til alle dem som nå føler redselen fra fjellene. Meldingen kom samtidig som 10 000 – 20 000 tonn snø raste nedover Opdølstranda i Sunndal. Dette er det største raset i kommunen på 55 år.

Vestlandet får mest penger til å sikre fylkesveiene de kommende fire årene. Riksvei 70 mellom Oppdal og Kristiansund er strekningen det brukes mest penger på – og det er nettopp den fryktede Opdølstranda som får mest. De fire milliardene deles likt mellom riksvei- og fylkesveinettet.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og vegdirektør Terje Moe Gustavsen presenterte i dag en handlingsplan over hvilke veistrekninger som blir prioritert når fire milliarder statlige kroner skal brukes på rassikring i perioden 2010-2013.

- Jeg forstår uroen til folket under de bratte fjellene, sa Meltveit Kleppa. Og det vet vi at hun mener. Hun har vikelig kjempet for bevilgningene til samferdsel i den siste regjeringskonferansen om statsbudsjettet for neste år.

Summen var allerede bestemt gjennom Nasjonal transportplan, men det har vært knyttet usikkerhet til fordelingen av midlene.

Vi er særdeles glade for denne presiseringen. Situasjonen de siste dagene hvor all transport fra det viktige fylke Møre og Romsdal har vært stanset i lange perioder, er selvsagt noe landet ikke er tjent med. Dette er ett av de fylkene i landet hvor det skjer mest verdiskapning. Eksportverdien er formidabel.

Men det viktigste er at ferdselsårer og områdene hvor folk bor og virker blir trygge.