Underjordsmiljøet ved SINTEF 25 år

Et kvart århundre har gått siden SINTEF opprettet en egen avdeling for geologi og bergteknikk.

Miljøet har voksende internasjonal virksomhet og har i økende grad påtatt seg en døråpnerrolle for norsk næringsliv i utlandet.

Den opprinnelige SINTEF-avdelingen for geologi og bergteknikk inngår i dag som en av seks faggrupper ved avdelingen Infrastruktur i SINTEF Byggforsk.

– To utviklingstrekk har vært sentrale i det berg- og geotekniske fagmiljøet vårt de siste årene, sier forskningssjef Arnstein Watn som leder avdelingen Infrastruktur: – Samarbeidet med NTNU er stryket, og vi har hatt en sterk økning i den internasjonale aktiviteten vår.

Watn opplyser at miljøet i alle år hatt et tett og godt samarbeid med NTNU og at dette ble formalisert gjennom opprettelsen av et Geminisenter for undergrunnsteknologi i 2005.

– Vi tar også med oss kunnskap og erfaringer fra Norge ut i verden. Det er bygget opp en unik kompetanse på undergrunnsteknologi i Norge og dette var et solid fundament da vi gikk internasjonalt. Siden har vår internasjonale virksomhet vokst jevnt og trutt. Den spenner i dag fra store underjordsprosjekter i trangbodde Hong Kong og Singapore, til undersjøiske veitunneler på Færøyene, Åland og nå også Shetland. Og en viktig del av jobben vår er å være døråpnere for den norske undergrunnsbransjen ute i verden, sier Watn.

Også Eivind Grøv, som leder den nåværende faggruppa for berg- og geoteknikk, er sterkt opptatt av gruppas internasjonale prosjekter. Blant annet trekker han fram den globale anerkjennelsen som faggruppa har fått for sine borbarhetstester. Disse er nå nærmest å regne som en internasjonal referanse på slike slitasjetester.

– Etableringen av Geminisenteret har også vært viktig for vår konkurranseevne ute. Samarbeidet med NTNU sikrer oss et slagkraftig og ressurstungt fagmiljø innen vårt fag som gjør oss til en betydelig aktør i markedet, nasjonalt og internasjonalt, sier Grøv.