Over 7.000 uten veiforbindelse i Sunndal

Over 7.000 mennesker blir uten veiforbindelse når alle veier ut og inn fra Sunndal stenges natt til fredag. Torsdag formiddag gikk det to nye skred i området.

Ingen ble skadd eller er savnet etter skredene, som gikk i 12.30-tida. To bolighus med tre personer ble evakuert etter det ene skredet, som gikk i Horrvika på riksvei 70 i Oppdølsstranda.

– Skredet var 100 meter bredt, og hadde en tykkelse på inntil 8-10 meter, sier NVE-geolog Andrea Taurisano.

Taurisano sier at dette er et skred som kun går to ganger i hundreåret, men betegner det likevel som middels stort.

Bedre vær

Det regnet i Sunndalsområdet hele torsdag, men det er spådd oppklaring fra kvelden og oppholdsvær fredag.

– Slår det til tror jeg vi kan melde at det verste er over. Så lenge det er regnvær er skredfaren høy. Vi har torsdag sett økt skredaktivitet etter hvert som regnet har tiltatt, sier Taurisano.

På en skala fra en til fem anslår han at skredfaren i området torsdag var på fire.

Arne Ulvund, pressetalsmann for beredskapsledelsen i Sunndal kommune, sier at det bare var flaks at det store raset i Horrvika ikke traff bolighus. De eneste materielle skadene det er meldt om, er på et uthus ved ei hytte i Horrvika.

– Vi så på skiskyting på TV og hørte det buldret kraftig. Jeg gikk inn på badet og så ut vinduet. Da kom Horrvikfonna mot oss, sier Anne Grete Hellan til adressa.no.

Hun forteller at raset kom i to omganger. Ekteparet og naboene ble evakuert fra boligene sine.

Omtrent samtidig gikk det ras over fylkesveien i Litldalen ved Øygarden, men heller ikke av dette skredet ble noen tatt.

Skoler åpnes

Mange av de ni grunnskolene i Sunndal har holdt stengt denne uka på grunn av rasfaren, men er blitt åpnet igjen etter hvert som forholdene har bedret seg.

– Fredag kommer alle skolene til å bli holdt åpne som vanlig. Ingen skoler er truet av skred, og det er heller ingen spesiell rasrisiko på skoleveiene, sier Ulvund.

Det bor cirka 7.400 innbyggere i Sunndal, og natt til fredag kommer drøyt 7.000 av dem til å være uten veiforbindelse etter at veien både mot Molde og Oppdal nattestenges. Riksvei 62 stenges mellom Øksendal og Jordalsgrenda fra klokken 20. Klokken 23 stenges en av hovedforbindelsene til Oslo, riksvei 70 fra Sunndalsøra til Oppdal. Begge veier holdes stengt fram til klokken sju fredag morgen. I tillegg er riksvei 70 gjennom Oppdølsstranda fortsatt stengt på ubestemt tid på grunn av ras over veien.

Det settes opp båt slik at de som bor på oppsiden av Oppdølsstranda kan komme seg inn på jobb i Sunndalsøra fredag morgen.

Beredskapsledelsen i Sunndal kommune skal samles igjen klokken sju fredag for å vurdere situasjonen.