Likestilling i borettslagene

Nesten halvparten av styremedlemmene i norske borettslag er kvinner, viser en oversikt fra Norske Boligbyggelag(NBBL).

– At det er en så stor kvinneandel i norske borettslag er svært positivt. Det finnes ingen lovpåplagte krav om kjønnsfordelingen i borettslagstyrer. Likevel er det tilnærmet like mange kvinner og menn i styrene, sier administrerende direktør Hege Skinner i NBBL.

En oversikt fra Brønnøysundregistrene viser at det er 8228 borettslag her i landet. 27 792 personer sitter i styrene, og 12 527 av dem er kvinner. Det gir en kvinneandel på 45 prosent.

Kvinneflertall
Det er første gang NBBL har hentet inn slike tall. Skinner finner det helt naturlig at kvinner har en sterk posisjon i styrene.

– De som sitter i styrene velges av sine naboer. Beboerne opplever at det er det nyttig med en god fordeling av menn og kvinner for å skape gode forhold i borettslaget.

Kvinnene er faktisk i flertall i tre av landets 20 fylker.

– Høyest kvinneandel finner vi i Aust-Agder med 54 prosent, mens Finnmark og Telemark har 52 prosent. Lavest er kvinneandelen i Hordaland, med 41 prosent kvinner i styrene i borettslagene, sier Skinner.

Likestillingen har ikke kommet like langt når det gjelder styreledere. Bare 2788 av landets 8228 borettslag har en kvinne i lederrollen.

– Det betyr at én av tre styreledere er kvinner. Det er en kjønnsfordeling vi kan være bekjent av, selv om vi selvsagt også her ønsker oss bedre balanse mellom menn og kvinner, sier Skinner.

Ingen handyman
Hun tror mange har overdrevne forestillinger om hva en styreleder er nødt til å kunne.

– Det er ikke slik at man må være en teknisk handyman som ordner opp med ødelagte vaskemaskiner og gressklippere for å lede et borettslag. Man trenger heller ikke økonomisk utdannelse. Det viktigste er å ha interesse og et våkent blikk for at bygningene i borettslaget skal holdes i orden.

Borettslagene kan hente ekspertise på drift av boligene sine hos boligbyggelagene.

– Boligbyggelagene bistår med regnskap, inndriving av felleskostnader og sørger for forsikring av bygningene. De kan også hjelpe til med den tekniske forvaltningen og vurdere behovet for vedlikehold og utbedringer, sier Hege Skinner i NBBL.