Moderniserer vannkraft for 1 mrd

Statkraft har besluttet å ruste opp vannkraftanlegg for over én milliard kroner. I Sogn og Fjordane vil de nye kraftverkene Eiriksdal og Makkoren erstatte eldre anlegg, mens Nedre Røssåga kraftverk i Nordland moderniseres.

- Investeringene gir mer fornybar kraft, økt forsyningssikkerhet, bedre lokale miljøforhold og betydelig verdiskaping lokalt, regionalt og nasjonalt. Det er viktige bidrag for å gi verden renere energi, sier produksjonsdirektør i Statkraft, Tron Engebrethsen.

Eiriksdal og Makkoren kraftverk i Høyanger kommune, Sogn og Fjordane, får en produksjon på ca 330 GWh. Utbyggingen involverer også en rekke miljøforbedringer i området. Blant annet blir det økt vannføring i Daleelva nedenfor kraftverkene, og noen eldre kraftlinjer blir erstattet av jordkabel. De nye kraftstasjonene bygges i fjell. Utbyggingen er ventet å koste rundt 700 millioner kroner.

Rehabiliteringen av Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes kommune i Nordland er første del av en større modernisering av Røssåga-anleggene. Først rehabiliteres tre av aggregatene i kraftstasjonen, og hjelpe- og kontrollsystemer moderniseres eller skiftes ut. Dette vil koste rundt 400 millioner kroner. Statkraft vurderer også å rehabilitere de øvrige tre aggregatene i kraftstasjonen eller bygge en ny parallell kraftstasjon som erstatning for disse tre.

Totalt har Statkraft 149 vannkraftverk i Norge. De eldste anleggene ble bygget på 1920-tallet, mens de fleste har vært i drift siden 50-60-tallet. Anleggene har vært gjennom betydelige vedlikeholdsinvesteringer opp gjennom tidene, og Statkraft bruker om lag en milliard kroner årlig på vedlikehold. I tillegg gjøres betydelige investeringer i opprustning og utvidelse av anleggene.

Statkraft er størst i Europa innen fornybar energi. Konsernet produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft, solkraft og fjernvarme og er en betydelig aktør på de europeiske energibørsene. Statkraft utvikler også marin energi, saltkraft og andre nye energiløsninger. Gjennom eierskap i andre selskaper leveres strøm og varme til om lag 600 000 kunder i Norge. Konsernet hadde i 2009 en omsetning på 26 milliarder kroner. Statkraft har 3400 medarbeidere i mer enn 20 land.