Det verste er over for Sunndal

Den verste skredfaren er nå over for innbyggerne i Sunndal. En evakuert familie får flytte hjem, og beboere i en blokk får igjen lov til å bruke rommene som vender mot fjellet.

– Situasjonen er i ferd med å normalisere seg, selv om vi ikke kan si at krisen er helt over ennå, sier ordfører Ståle Refstie i Sunndal til Driva.

Ingen bebyggelse i bygda skal lenger være truet av skred. Norges Geotekniske Institutt justerte onsdag skredrisikoen ned til 2, på en skala fra 1 til 5.

I store deler av Nordvestlandet ventes derimot en forverring torsdag. Årsaken er varsler om mildvær, kuling og regn.

NVE sendte onsdag ut flomvarsel for hele Vestlandet. De store snømengdene som nå ligger i fjellsidene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane kan føre til nye og store ras.

Stengte veier

I Møre og Romsdal var 13 riks- og fylkesveistrekninger stengt onsdag som følge av ras eller fare for ras. Alle hovedfartsårene ble åpnet igjen onsdag, men holdes nattestengt. Det gjelder E39 over Ørskogfjellet og E136 mellom Måndalen og Våge og Soggebrua og Bjorli.

Den andre hovedforbindelsen mellom Møre og Romsdal og Oslo, riksvei 70 Sunndalsøra-Oppdal, kan også bli nattestengt.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende. Det er lite hensiktsmessig å åpne en og to strekninger så lenge det er stor risiko i andre områder langs veien, sier seksjonsleder Ivar Hol i Statens vegvesen.

Varetransport rammes

Stengningen av E136 har ført til store problemer for varetransporten ut og inn av Møre og Romsdal. Sikkerheten har gått foran hele tiden, og ifølge Statens vegvesen har de fleste trafikantene vist stor forståelse for dette.

Hol er bekymret over varslene om mildere vær og nedbør. Det vil kunne føre til at tunge kramsnøfonner og vassfonner løsner. Det har allerede gått en slik fonn i Strandadalen på Sunnmøre som sperrer riksvei 60 ved Ljøen.

Brøt sperringer

Tirsdag kveld tok flere lastebilsjåfører seg ulovlig inn i det svært rasfarlige området mellom Måndalen og Våge i Rauma. Sjåførene fjernet sperringen som var satt opp.

– Dette er en alvorlig sak. Vi har notert bilnumrene på samtlige og sendt en anmeldelse til lensmannen i Rauma, sier Hol.

Lensmann Frank Frilund i Rauma sier til NTB at de vil følge opp saken.

Ingen savnet

Personene som politiet fryktet var tatt av et skred ved Kvanndalsvatnet i Ørsta kommune onsdag formiddag, er funnet i god behold.

Ingen kom heller til skade da det gikk et skred 1 kilometers avstand fra Grøa barnehage i Sunndal onsdag. Barnehagen ble godt dekket av snø fra fonnvinden, men både de 15 barna og de tre voksne kom seg trygt inn i bygningen da de så fonna komme.