Dårlig signal

Vi har merket oss at en lang rekke statlige lederstillinger har fått et kraftig lønnshopp i kriseåret 2009. Det er selvsagt pinlig for regjeringen (som hele tiden snakker om moderasjon) når de får Aftenpostens oppslag om eventyrtillegg til ambassadørene i fanget den dagen lønnsforhandlingene starter. Vi har merket oss at det ikke bare er ambassadører som har fått ”lotto-tillegg”, men det har mange andre statlige og andre offentlige ledere også fått.

Stadig flere statlige ledere har nå mer i lønn enn statsministeren og statsrådene. Tar vi med lederstillinger i kommuner og fylkeskommuner blir bildet enda mer skremmende. Når vi samtidig vet at SV har sittet sentralt i utdelingen av de statlige lederlønnene, må man spørre om liv og lære.

Regjeringen har i alle fall gjort det veldig vanskelig for seg selv. Noen mener med rette at de har skutt seg selv i foten. I følge Aftenposten fikk de best lønnede ambassadørene mellom 70 000 og 114 000 kroner i lønnsøkning i 2009. For ett år siden var det bare én ambassadør som tjente mer enn utenriksministeren selv – nå er det seks. I oktober 2008 fastsatte Stortinget regjeringsmedlemmers årslønn til 1 029 000 kroner. Ambassadørene har fått en lønnsvekst på mellom 7 og 11,6 %.

Vi skulle tro at det var så stor rift om å bli ambassadør, at dette store tillegget var unødvendig. Vi vet at ambassadørene har en del andre fordeler også. Mange av de ambassadørene som nå tilgodeses med solide tillegg, er egentlig tvangsplassert etter kjempetabber i høye departementsstillinger.

For de arbeidsgiverne som nå sitter for å forhandle frontfag, er i alle fall ikke saken blitt lettere etter dette oppslaget. Det er det heller ikke for LOs representanter.