Sent skoleopptak problematisk

Mange voksne får problemer fordi de får beskjed om studieplass for sent. Derfor har noen fagskoler begynt med rekordtidlig opptak.

– Voksne trenger mye mer tid til å forberede utdanningen enn unge som kommer rett fra skolebenken. De må kanskje ha permisjon fra jobben eller flytte med hele familien, sier rektor Hildegard Johannessen på Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.

Vea er en av de mange fagskolene som har gått over til såkalt rullerende opptak av studenter.

– Det betyr at de første kvalifiserte studentene som søkte i januar allerede er tatt opp. Søker du nå, får du bekreftelse på studieplass i løpet av fjorten dager, sier Johannessen.

Ulik praksis

Det er særlig de private fagskolene som gir søkerne tidlig beskjed om studieplass.

– En stor del av studentene er voksne. For å gi dem økt fleksibilitet, praktiserer de fleste private fagskoler rullerende opptak. Det betyr at opptaket skjer fortløpende så sant studentene er kvalifisert, sier styreleder Knut Erik Beyer-Andersen i Forum for fagskoler.

Forumet representerer mer enn 20 private fagskoler med avdelinger over hele landet, og rundt 6700 studenter som er mer enn halvparten av fagskolestudentene her i landet.

Blant de fylkeskommunale fagskolene er det lite rullerende opptak.

– De fleste skolene følger praksisen til Samordna opptak og har vanlig søknadsfrist 15. april. Studieplassen blir bekreftet nærmere sommeren, sier Torbjørn Tvedt i Rådet for de fylkeskommunale fagskolene.

Voksne som trenger tidlig bekreftelse av studieplass, må kontakte den enkelte skole.

– Søkere kan snakke med skoleledelsen direkte og be om å få et forhåndsløfte om skoleplass. Det gjelder blant annet mange voksne som får støtte til omskolering og rehabilitering gjennom Nav, sier Tvedt.

Opptaket i gang

På Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører, er opptaket av studenter allerede godt i gang.

– Studentene våre er ofte voksne med fagbrev og yrkespraksis. Mange av dem er i jobb og kan ikke vente til juli med å få beskjed. Vi har tatt konsekvensen av at de har behov for tidlig bekreftelse på skoleplass, sier rektor Hildegard Johannessen.

Fagskolene i Norge gir praktisk og yrkesrettet utdanning til rundt 12 000 studenter hvert år. Skolene eies enten av fylkeskommunene eller av private organisasjoner og aktører. Vea er den eneste fagskolen i Norge som eies av staten.