Dyrere strøm for mange vestlendinger

Statnett opprettet mandag et nytt prisområde for strøm på Vestlandet. Både private og næringsliv i området kan vente en kraftig økning i strømprisen.

Det er de nordvestlige delene av Rogaland og vestlige deler av Hordaland med Bergensregionen samt Sogn og Fjordane som fra mandag utskilles som et nytt markedsområde for kraft. Det nye området Vest-Norge kommer i tillegg til Sørvest-Norge, Sørøst-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge.

Statnett begrunner opprettelsen av ett femte markedsområde med at de vil sikre at ledningene inn til området blir utnyttet best mulig for å kunne spare vann i kraftverkenes magasiner i området. Det er nemlig et svært lavt vannivå i magasinene.

Høyere strømregninger
Innføringen av dette nye prisområdet innebærer at innbyggerne i regionen må være forberedt på dyrere strømregninger. I dag er innbyggerne i regionen blant dem som betaler minst for strømmen her i landet. I det nye prisområdet kan de komme i selskap med noen av dem som betaler mest.

Dette får leder for kraftmeglerselskapet Bergen Energi til å beskylde Statnett for å innføre lokale kraftmonopoler.

– Disse prisområdene gir superprofitt til produsentene. Statnett løper veldig fort produsentenes ærend, og selskapet har en kommersiell interesse i hvordan ressursene forvaltes sammen med produsentene i området, sier Bill Scheldrup til Dagens Næringsliv.

Svar på tiltale
Scheldrup får svar på tiltale fra Statnett-sjef Auke Lont. Han avviser påstandene kategorisk og sier at alle inntektene til Statnett reguleres av NVE.

– Det er ingen slike kommersielle interesser for Statnett. De som kritiserer oss får gjøre hjemmeleksene sine først, sier han.

Lont sier at de helst ville unngått å innføre flere prisområder, men at de ikke er i tvil om at dette er riktig å gjøre slik situasjonen er i dag. Han understreker at Statnett vil følge nøye med på at ingen kraftprodusenter prøver å utnytte situasjonen.

Markedsområder eller elspotområder benyttes for kjøp og salg av kraft på kraftbørsen. Prisen blir ikke regulert av myndighetene, men beregnes ut ifra den etterspørsel og tilbud på kraft som er i det aktuelle markedsområdet.