Klar for Birken?

Med under en uke igjen til Birkebeinerrennet 20. mars, bør treningsgrunnlaget være lagt. Noen praktiske råd er likevel verdt å ta med seg.

Følger du disse tipsene bør du komme deg trygt over fjellet 20. mars:

 

1. Stol på det du pleier å gjøre smøremessig

2. Bruk utstyr du er kjent med

3. Gå over utstyret og sjekk det ikke er skadet

4. Fyll sekken med ting du faktisk kan komme til å få bruk for

5. Bruk siste uka til å samle overskudd og fylle opp energilagrene

Det finnes vel ikke et sikrere vårtegn enn de tusenvis av birkebeinere som begynner å få sommerfugler i magen i forkant av rennet. Det er ikke få steder hvor de siste smøretipsene og nyeste produktene blir diskutert heftig rundt lunsjbordet i disse dager.

Det kan formelig svirre av gode og dårlige råd. Men ikke la deg forvirre. Som en viss reklame proklamerer, er ofte det enkle også ofte det beste når det gjelder forberedelsene til Birkebeinerrennet.

Ikke finn opp kruttet på nytt

- Det beste tipset jeg kan gi i forkant av rennet er at du stoler på det du pleier å gjøre, sier Per Hegge-Jensen, deleier og skiprepper hos Foss Sport. Det finnes mange av de som har prøvd nye og smarte smøreløsninger på Birken med labert resultat. Han mener det ikke er noen grunn til å finne opp kruttet på nytt hvis du har gått hele vinteren med gode ski.

Sjekk utstyret

Har du tenkt deg ut å kjøpe flunkende nytt utstyr i forkant av rennet, bør du spare deg de kronene ifølge ekspertisen. – Bruk utstyr du er kjent med. Da unngår du at utstyr du bruker for første gang fører til gnagsår og ubehageligheter, sier Hegge-Jensen. Men uansett det beste tipset å gå over alt av utstyr noen dager før rennet for å sjekke om noe er skadet.

- Sjekk at skiene er hele og ikke har riper og sår. Sjekk at trinsene på stavene sitter og at håndtakene på stavene er hele. Støvlene må ikke ha sprekker, sier han. Har du store riper og sår i skiene er det mulig med en sålereperasjon eller skiene kan slipes.

Mange lurer på dette med sliping av ski. Er det noe man bør gjøre før Birkebeinerrennet?

– Det er veldig vanskelig å gi noen fasit, det er veldig avhengig av historikken på skiene. Hvis du har ski med jevnt over god glid, er det ikke noe stort poeng i å slipe dem før Birken, mener Hegge-Jensen. Sliper du skiene, er det viktig at de mettes opp med glider i etterkant og det er lurt å gå litt på skiene etter at de er slipt før den store dagen.

Sats på godt feste

Det viktigste for et skirenn som Birken med mange tøffe oppoverbakker er godt feste. - Det er viktigere med godt feste enn god glid. Det hjelper ikke med god glid hvis du ikke kommer deg på toppen, sier Hegge-Jensen. Hans tips er å ta stilling kvelden før om det blir klisterføre eller tørrvoksføre. – Legg grunning kvelden i forveien og ta den siste finishen i startområdet før rennet, er hans tips.

Utfordringen smøremessig for et renn som Birkebeinerrennet er at det som regel er et varierende føre. – Det stiller litt krav til litt erfaring å klare å treffe med smøringen hele veien, man må tenke lagvis og etappevis og ha litt erfaring for å treffe 100 prosent. Men for de som har tid til å stoppe og legge på et lag smøring underveis, er det ikke noe stort problem, sier Hegge-Jensen.

Fyll sekken og magen fornuftig

Alle deltakerne som går Birkebeinerrennet må gå med en sekk som veier 3,5 kilo. – I stedet for å fylle opp sekken med blylodd for å få opp vekten, er mitt tips å ta med deg fornuftige ting som du faktisk kan få bruk for, som ekstra vindtette klær og mat. Det kan være en god sikkerhet hvis det skulle bli skikkelig dårlig vær eller du må bryte. Det er en del som hadde fryst skikkelig hvis de hadde fått gått over fjellet da rennet ble avlyst i 2007, sier han.

I den siste uka før rennet er det viktig å samle overskudd og fylle opp energilagrene.
– Begynn uka før med å spise riktig og drikk godt fram mot rennet. Gjør mest mulig normalt, men spis godt, sier han.