Siste mulighet for «gammel» AFP

Mange av dem som velger å gå av med tidligpensjon etter at den nye AFP-ordningen trer i kraft, kan komme dårligere ut enn i dag.

Nav sender i disse dager ut brev med informasjon om ny pensjonsordning til 190.000 personer i alderen 62-66 år. For mange i denne aldersgruppen vil det lønne seg å gå av med AFP før den nye ordningen trer i kraft.

Den nye ordningen var ment å få flest mulig til å være aktive i yrkeslivet lengre enn før, men ordningen gir også svært ulike utslag.

– Det som er tydelig i pensjonsreformen, er at det skal lønne seg å jobbe lenger. Det som også er tydelig er at det treffer personer i ulike årskull svært forskjellig. Pensjon som andel av inntekt vil være langt lavere for de yngre enn for dem som går av de neste årene, sier pensjonsekspert Jan Otto Risebrobakken i Storebrand til DN.no.

Også Nav er klar over at den nye ordningen kan slå ulikt ut.

– Hvis man har til hensikt å slutte helt i arbeidslivet og har AFP-rettigheter i dag, vil det i stor utstrekning være en fordel å ta den etter dagens regler, innrømmer rådgiver Sverre Lien i Nav overfor NRK.

Etter nyttår blir det også store forskjeller for ansatte i privat og offentlig sektor. Offentlig ansatte kan ikke tjene mer enn 15.000 kroner hvis de vil unngå avkorting av sin AFP-ordning, mens ansatte i privat næringsliv ikke har noen slik grense.

Hvis man er mellom 62 og 66 år, og har et ønske om å gå av med pensjon neste år, må det søkes om det innen 1. august i år. Den nye pensjonsreformen gir også mulighet til å angre seg, slik at man kan gå tilbake i jobb helt eller delvis.