Passivhusstandard tidligere?

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete uttalte på Byggedagene at det kan komme krav om passivhusstandard raskere enn hva som tidligere er anslått. (Se video)

En rapport fra Multiconsult/SINTEF Byggforsk viser at energieffektive passivhus kan bli standard for nye bygg allerede om tre til fem år.

- Det er et interessant innspill i arbeidet vi nå gjør for å få mer energieffektive bygg. Jeg har ambisjoner om at energibruken i bygg skal halveres innen 2040, sier Navarsete.

Regjeringen har sagt at alle nye bygg skal ha såkalla passivhusstandard innen 2020. Rapporten fra Multiconsult/SINTEF Byggforsk viser at under visse forutsetninger kan alle nye bygg være passivhus allerede i 2013-2015. Passivhus bruker cirka 75 prosent mindre energi til oppvarming enn tradisjonelle boliger.

- Mer energieffektive bygg er en sentral anbefaling i ”klimakur” og en forutsetning for å bedre klimaet og miljøet. Jo tidligere vi kan innføre passivhus som standard, dess bedre er det, påpeker Navarsete.

Rapporten peker også på at det kan være en fordel om forskriftene stiller krav om passivhusstandard uten å gå veien om en opptrappingsplan, slik en tidligere har tenkt. Hele 3000 passivhus er for tiden under planlegging og utredning. Navarsete mener det kan være et tegn på at en kan ta neste steg raskere enn man trodde for bare ett år siden.

- Vi har lenge oppfordret byggenæringen til å forbedrede seg på stadig strengere energikrav. Derfor har jeg tro på at alle vil gjøre en innsats for å skape gode og energieffektive bygg for fremtiden. Arbeidsgruppen jeg satte ned før jul i fjor vil se på hvordan vi best kan få til mer energieffektive bygg i praksis, sier statsråden, og jeg ser frem til å få deres anbefaling.

Arbeidsgruppen sitt mandat er å se på hvilke mål man kan sette for energieffektiviseringen, og vurdere tiltak og virkemiddel både for nye og eksisterende bygg. Gruppen skal levere sin innstilling innen 1. juli 2010.