Veien videre

Det er mye ”elende” i norske offentlige bygg og anlegg. Dette er tydelig dokumentert i rapporten RIF la frem på Byggedagene. 800 milliarder trengs for å få infrastrukturen opp og stå. Nå er det viktig at politikerne og det offentlige Norge tar innover seg det som er beskrevet – og at det avsettes nok penger til nødvendig vedlikehold og opprusting. Nå må det bli slutt på at vedlikehold blir en salderingspost som politikerne stryker hvert år.

Det er utrolig at verdens rikeste land har en standard på deler av sin infrastruktur som er dårligere enn i land som Albania og Botswana.

Vi forstår at man ikke kan rette opp ti-års forsømmelser på ett år. Men det er helt vesentlig at det offentlige tar bedre vare på sine eiendommer enn det som man har gjort til nå. Har en privatmann vedlikeholdt sine eiendommer så dårlig som det offentlig gjør, har det vært fare for at man ville havne i fengsel.

De som er folkevalgt og de som er ansatt i det offentlige har et ansvar for å ta vare på våre – fellesskapets – verdier. Det har de så langt gjort på en utrolig dårlig måte.

På Byggedagene sydet det med journalister fra en rekke aviser, radio og fjernsyn. Aldri har vi sett større oppslag om byggenæringen. Nå er det viktig at vi holder ”trøkket” oppe, og at politikerne tar innover seg de problemer som er beskrevet i ”State of the Nation”.

For folk flest er det ”basale” problemer vi snakker om. Mister vi vannet i springen – eller går kloakken tett vil det bli kaos i løpet av kort tid – og da er det også overhengende fare for liv og helse. Dette må politikerne nå ta hensyn til.

Nå er det på tide å se på helheten – og det er på tide at vi setter oss konkrete mål på hvordan etterslepet skal tas igjen. Vi må få en langtidsplan for hele byggenæringen.

Vi håper også at dette vil samle byggenæringen. Det at RIF brukte Byggedagene som arena for fremleggelsen av rapporten ”State of the Nation”, var vellykket. Nå må hele byggenæringen samle seg for å få bidra til at problemene løses.

Vi står ovenfor en systemkrise i Norge. Mye skyldes måten de offentlige midlene fordeles på gjennom statsbudsjettet. Hele politikken blir kortsiktig. Et etterslep på 800 milliarder kroner viser at dagens system har spilt fallitt.

I Byggeindustrien og på bygg.no er vi opptatt av å holde debatten om dette i gang – til evig tid om det trengs.

Takk til alle de rådgiverne i RIF som har brukt enormt mye tid for å lage en rapport som nå ryster det norske folk.

På bygg.no har vi en rekke saker fra Byggedagene. i tillegg har vi også lagt ut mange saker på Bygg-TV. Alle foredrag er filmet og ligger ute på våre sider.

Vi merker oss Liv Signe Navarsetes uttalelse om betydningen av Byggedagene. Her har også myndighetene en god lyttepost. Målet må være at langt flere organisasjoner bruker Byggedagene som areana - gjerne i kombinasjon av egne møter.