Enormt etterslep

Det er sjokkerende tall som legges frem av Rådgivende Ingeniørers Forening på Byggedagene når det gjelder manglende vedlikehold i Norge. Sjokkerende for mange – og kanskje også for politikerne – men ikke for oss. Skjønt det er skremmende når RIF i prosjektet "State of the Nation" tallfester forsømmelsene til 800 milliarder kroner. Det er en meget sterk dokumentasjon som legges frem, og dette må etter vårt syn også få både politikere og byråkrater til å reagere.

Flere politikere og folk fra regjeringsapparatet er til stede på Byggedagene i dag, og de vil i alle fall få dette med seg. Men vi håper at alvoret etter hvert siger inn i hele det politiske system.

Vi har brukt – eller rettere sagt forbrukt – enorme pengebeløp i Norge de siste årene. Men dessverre har vi brukt alt for mye penger på fjas. Det å ta vare på verdiene i det offentlige Norge, om det er veier, bruer, bygg eller annen infrastruktur, det har hele tiden kommet i andre rekke. Prislappen for å få alt på stell igjen vil øke for hvert år.

Vi har fortsatt handlingsrom til å få gjort noe med problemene, men da kreves det politisk vilje og kløkt. Det kreves statsmenn.

Vi har en oppegående byggenæring som kan reparere skadene. Men dette vil selvsagt koste penger. Vi vet at finansministeren skal stramme inn – og det er vi helt enig med han i, men da må man stramme inn på alt tøv og tull. Da skulle det være rikelig igjen med penger til for forsvarlig drift av det som er det offentliges oppgaver – og da blir det også penger til nødvendig opprusting og investeringer i faste verdier.

Vi er veldig glad for den jobben RIF ar gjort – og vi er også tilfreds med at denne saken blir lagt frem i hele sin bredde på Byggedagene. Dette viser hvor viktig arena Byggedagene er blitt.

Det er et imponerende oppmøte – og når man går gjennom navnelisten over deltakerne ser man også at toppledere fra hele næringen er samlet i tillegg til ledere i politikk og samfunnsliv.

I Byggeindustrien er vi stolt over at vi har skapt denne arenaen.

I dag vil alle foredrag bli lagt ut ”live” på bygg.no. Foredragene vil bli liggende på nettsiden vår. Vi får håpe at noen beslutningstakere tar seg tid til å se på innslagene. Får man ikke med seg alt første gangen – kan man se innslagene på nytt og på nytt inntil at bevilgningene kommer.

Ellers er vi glade for at det temaet som vi i dag tar opp på Byggedagene, har fått en enorm mediedekning. Alle de de store avisene har mange sider om de forhold som State of the Nation påpeker. I tillegg følger radio og TV opp.