Går Birken på treski

For de fleste er Birkebeinerrennet en stor nok utfordring med topp utstyr. Per Hegge-Jensen tar det hele litt lenger og stiller 20. mars til start på Rena med treski.

Hegge-Jensen er deleier i sportsforretningen Foss Sport, som er samarbeidspartner på utstyrsfronten til Norcem, Leca og Byggeindustriens Birkebeinersponsorat. 

Det er ikke bare, bare å jobbe i en sportsbutikk med spreke medarbeidere. Det mangler nemlig ikke på fysiske utfordringer der i gården.

Tøffe utfordringer

- Det hele startet med at butikken skulle etablere et lag med ansatte og kunder som skulle sykle Trondheim – Oslo på sykkel for noen år siden, forteller Hegge-Jensen. Den tidligere skiløperen Anders Hallingstad som også er medeier i butikken, fikk klar beskjed om å stille opp, men var litt lunken til avgjørelsen. – Flere uker etter at vi hadde nevnt dette, hentet jeg et par gamle treski som hadde ligget på hytta i en mannsalder. Planen var å henge dem opp på veggen i butikken som pynt, sier Hegge-Jensen. Da kom utfordringen i retur fra Hallingstad. Han var klar for å sykle Trondheim – Oslo hvis Hegge-Jensen gikk Birkebeinerrennet på treski. - Det sa jeg selvsagt ikke nei til, humrer han.

Dette var før rennet i 2007 og Hegge-Jensen stod topp forberedt på startstreken til Birkebeinerrennet – med treski. Men dette året ble rennet avlyst på grunn av dårlig vær. For å få slutt på pipingen fra kollegaen om utfordringen som ikke er gjennomført, stiller han til ny dyst i år.

Sliter med preppingen

- Skiene preppet etter alle kunstens regler, forteller Hegge-Jensen. Først ble det gjort et forsøk med tjæreimpregnering før de fikk en behandling med det mer moderne stoffet høyfluor. Hegge-Jensen, som selv er skiprepper, kan avsløre at ingen av metodene har ført til fantastisk resultat. Han er på egne vegne derfor veldig usikker på smørefronten halvannen uke før rennet. – Jeg er faktisk ikke sikker på hva jeg skal gjøre, sier han med litt usikkerhet i stemmen. Hvis værgudene ikke er på hans side, er han fullstendig klar over at dette blir en tøff tur. - Målet er å rekke banketten. Jeg må komme meg over fjellet, ellers blir det håpløst å komme tilbake på jobben, ler han.

Tungvektere

For utstyrsfreakene kan det opplyses at skiene som antas å ha en historie så langt tilbake som 1930-tallet, sammen med et par nymoderne støvler fra 1950-tallet, veier inn på rundt sju kilo. – Jeg sammenliknet vekta med Forsvarets NATO-planker da jeg stod på start i 2007 og regner med at mine ski veier dobbelt så nye, sier Hegge-Jensen.

Han kan trøste seg med at utstyret likevel er lysår bedre enn det birkebeinerne Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka hadde da de berget kongssønnen Haakon Haakonsøn over fjellet en gang på 1200-tallet.

Per Hegge-Jensen og Anders Hallingstad fra Foss Sport kommer til å bidra med smøretips og smøreservice for deltakerne som stiller opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Leca og Byggeindustriens regi før rennet.