Kraftig BIM-økning

BIM-bruken har de to siste årene økt med 75 prosent. I USA bruker nå 50 prosent av byggenæringen BIM.

Nøkkelfunn i undersøkelsen

- To tredjedeler av brukerne ser positiv avkastning på investert kapital i BIM.

- 87 prosent av ekspertbrukerne erfarer positiv avkastning på investert kapital med BIM.

- 93 prosent av brukerne tror det er potensial til større gevinst og verdi fra BIM i fremtiden.

- Høyest rangerte investeringer i BIM er: 1) Programvare, 2) Utvikling av interne BIM-prosesser, 3) Markedsføring av firmaets BIM evne, 4) Kurs, 5) Ny/oppgradert hardware.

Til tross for at industrien har vært i sterk motvind under finanskrisen opplever de fleste brukerne en positiv avkastning ved bruk av BIM.

BIM-anvendelse og verdi

I en omfattende undersøkelse gjort av McGraw-Hill Construction «The Business Value of BIM: Getting Building Information Modeling to the Bottom Line» kommer det frem at BIM øker konkurransedyktigheten og gir brukerne en stor fordel fordi man øker produktiviteten. BIM gir også en forbedret evne til å integrere og samhandle i prosjekteringsgruppen og fører til at nytteverdien av BIM vokser og gir god avkastning selv i en periode med økonomisk tilbakegang.

I et Case Study av R1 og R2, to tilsvarende prosjekter på rundt 200 millioner dollar, er R1 prosjektert tradisjonelt og R2 prosjektert med BIM. Det kommer frem at det i R2 gjøres store besparelser både i byggefase og driftsfase. I tillegg blir R2 ferdig 2 mnd. foran skjema og 6 mnd. foran R1. Gjennom studiet av R2-prosjektet vises det hvordan tidlig involvering mellom designteamet, entreprenøren og byggherren fører til færre byggefeil og bedre forvaltning drift og vedlikehold (FDV).

I undersøkelsen kommer det frem at nesten halvparten av BIM-brukerne i USA benytter seg av eksterne BIM-konsulenter.

– Ved å få inn ekstern BIM-kunnskap vil de interne ressursene bedres ved utveksling av informasjon og erfaringer fra BIM-prosjekter. Når terminologi, informasjonsnivå og behov for ulike BIM-prosesser spiller en viktig rolle for å få til god samhandling i en prosjekteringsgruppe, vil gode rutiner være nøkkelen til dette, sier BIM-konsulent Harald Onarheim.

BIM-bruk i Norge

Harald Onarheim er en av tre partnere i BIM Consult AS, som er det første rådgivende firmaet i Norge som kun er spesialiserte i BIM og gjennom samarbeid og erfaringer påvirker de utviklingen av teknologien.

– Vi har merket en stor økning i bruken av BIM og BIM-prosjektering i Norge bare det siste halvåret, og vi ser stadig at store aktører i bransjen søker etter BIM-kompetanse. Vi opplever nå en rask utvikling fordi offentlige og private byggherrer og entreprenører ser fordelene BIM gir, legger Onarheim til.