Stor interesse for State of the Nation

Onsdag starter årets utgave av Byggedagene og det knytter seg stor spenning til State of the Nation.

– Det er klart at et av de viktigste budskapene på disse Byggedagene er undersøkelsen som RIF har stått for. State of the Nation vil vise at vi har gjort mye i dette landet, men at mye gjenstår, sier sjefredaktør Per Helge Pedersen i Byggeindustrien.

Sammen med Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Byggenæringens Landsforening står Byggeindustrien bak det årlige storarrangementet på Oslo Plaza. Med State of the Nation-rapporten som bakteppe kan det bli mange spennende diskusjoner på konferansen, og Pedersen har selv gjort seg mange tanker om hvor skoen trykker.

- Det er viktigere enn noen gang at vi får nok igjen for investeringene samfunnet gjør. Vi må i langt større grad se ting i sammenheng. Få inn et nytt og moderne tankesett blant beslutningstakere i kommunene og fylkeskommunene er helt vesentlig. De har nemlig mye å lære av for eksempel Statsbygg når det gjelder kontrahering, sier Byggeindustrien-lederen, før han utdyper.

- De aller fleste byggeprosjekt det offentlige kontraherer er fortsatt kun basert på laveste pris. Byggenæringens bedrifter innehar en enorm kunnskap og kompetanse, og denne vil det offentlige i mange tilfeller ikke bruke. Bedre samspill mellom næringen og offentlige innkjøpere bør være en hovedsak for byggenæringens organisasjoner og myndighetene. Ser man ting i sammenheng kan man får langt større effekt og langt mer ut av de skattekronene de disponerer, avslutter han.