Vil ha varslingstjeneste for snømåking

– Huseiere flest er uskikket til å vurdere når det er for mye snø på taket og det bør opprettes offisielle kommunale varslingstjenester, sier leder for RIFs fagutvalg bygg og anlegg, Øystein Løset.

Han oppfordrer også til å måke i god tid fordi bygg kan være dårligere enn forskriftskravet på grunn av slurv og manglende vedlikehold.

Gjennom vinteren må hver enkelt huseier holde kontroll med snølasten på taket og fortløpende gjøre vurderinger av når det er tid for å måke.

- Det er huseier som har ansvaret for at taket ikke faller sammen, men folk flest er ikke skikket til å vurdere når vekten av snø blir farlig. De måker på gefühlen, og det kan fort oppstå skumle situasjoner. RIF mener derfor kommunene burde ta et ansvar her og tilby en lokal varsling som advarte folk om at nå må takene måkes, sier leder for RIFs fagutvalg bygg og anlegg, Øystein Løset.

- Forskriftenes krav til snølast er bestemt for hver enkelt kommune. Derfor må varsling av faretruende snølaster gjøres lokalt, legger han til.

Forskriftenes krav til snølast har variert. Frem til 1980 var det generelt 150 kg/m2 i lavereliggende strøk. Da økte det til ca 250 kg/m2 og økte igjen i 2001 til omtrent 350 til 400 kg/m2. Kravene til snølast på Vestlandet ligger ca 50 til 100 kg/m2 under dette nivået.

- Snølastene vi nå ser på Vestlandet viser at husene som ble bygget før 1980 må måkes. Hvis ikke er de utrygge. Det er også slik at noen hus kan være dårligere enn det som forskriftene krever. Slurv under bygging og dårlig vedlikehold kan være en årsak. Derfor er det viktig at takene måkes før snølastene blir så store som forskriftene krever, sier Løset.