Boligeiere vil investere i energieffektivisering

Hver annen boligeier vil investere i tiltak for å redusere energibruken i boligen. Fire av ti sier seg villig til å betale mer for en bolig som er energieffektiv.

Det kommer fram i en undersøkelse Sentio har gjennomført for Norges vassdrags- og energidirektorat. NVE tror den kalde vinteren kan bidra til at flere gjør alvor av de gode intensjonene.

Fra 1. juli må alle som skal selge eller leie ut boligen sin, gjennomføre energimerking på www.energimerking.no . Alle næringsbygg og offentlige bygg må ha en gyldig energiattest innen utgangen av 2011.

Samlet sett viser undersøkelsen fra Sentio at det er et stort fokus på energisparing blant boligeiere, og at mange ønsker å investere i tiltak for en mer energieffektiv bolig.

- Energimerkeordningen skal bidra til at flere blir bevisste om gode energiløsninger i eksisterende bygg, og at det bygges flere boliger med høy energistandard. Det er et stort potensial for å redusere samlet energibruk i Norge. Undersøkelsen viser at interessen og viljen ute blant folk er stor, og høyt fokus på strømforbruk den siste tiden vil ikke gjøre denne interessen mindre, tror seksjonssjef Birger Bergesen.

NVE tror at boliger med god energistandard på sikt vil kunne oppnå bedre pris.

- En studie fra Nederland viser at energimerkede boliger i øverste del av karakterskalaen, som går fra A til G, får høyere priser enn andre boliger. Det er selvfølgelig mange andre faktorer som også spiller inn ved et kjøp, men i et valg mellom to ellers like boliger tror vi boligkjøper vil foretrekke boligen hvor det er foretatt energieffektiviserende tiltak, avslutter Bergesen.

Sju av ti spurte mener energimerking er et positivt tiltak, og fem av ti mener at energimerket vil ha betydning neste gang de kjøper bolig.

– Tallene bekrefter at nordmenn er opptatt av klima og miljø. Vi håper energimerkeordningen skal bidra til å omsette gode holdninger til gode tiltak. Ordningen gir både bevissthet og viktige incentiver for boligeiere. Dette er et av områdene hvor klimatiltak også er lønnsomt for den enkelte. Bra for jorda – bra for lommeboka, sier Tone Granaas.

Undersøkelsen viser blant annet at:

• Åtte av ti ønsker å redusere boligens energibruk

• Åtte av ti er opptatt av energisparetiltak

• En av to boligeiere planlegger å investere i tiltak for å redusere energibruken

• Halvparten tror energimerkeordningen vil bidra til redusert energibruk i norske boliger

• Fire av ti vil betale mer for en energieffektiv bolig

2 100 personer fra alle landets fylker har svart på spørsmål om energibruk, energieffektivisering og energimerking. Undersøkelsen ble foretatt i november og desember 2009. Sentio Research AS i Trondheim gjennomførte undersøkelsen for NVE.