Byggenæringen delvis friskmeldt

I vår blir sysselsettingsveksten friskest innenfor finans og konsulenttjenester. Bygg og anlegg er delvis friskmeldt, mens andre bransjer fortsatt tynges av finanskrisen, viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for andre kvartal.

Manpower har spurt et representativt utvalg på 750 norske arbeidsgivere i privat og offentlig sektor om deres bemanningsplaner for andre kvartal. 11 prosent tror at de skal bli flere, 7 prosent at de blir færre, mens 81 prosent sier at de tror på uendret bemanning.

Sprikende vekst

- Ifølge prognosene for norsk økonomi peker pilene nå oppover igjen, men man må ha tålmodighet før utviklingen får effekter i hele arbeidsmarkedet. Sysselsettingen stiger som oftest først når oppgangskonjunkturen har fått fotfeste, men vi ser allerede at arbeidsgivere i enkelte bransjer oppbemanner, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Innenfor bygg og anlegg er det allerede en klar økning i sysselsettingsplanene: Her er det nå 6 prosentpoeng flere som tror på bemanningsvekst enn bemanningsreduksjon i andre kvartal, men situasjonen har vært motsatt i de to foregående kvartalene.

Det er innenfor finans og konsulenttjenester at man finner de høyeste utsiktene til sysselsettingsvekst: Her er det 17% som forventer oppbemanning mens kun 3% planlegger å nedbemanne.

Optimistiske nordlendinger

Arbeidsgivere i Nord-Norge er de mest optimistiske i landet med 18% som skal oppbemanne. I snitt har Nord-Norge ligget på topp i denne undersøkelsen hele fjoråret.

- Vi merker økt etterspørsel fra kunder i Nord-Norge. Styrking av offentlig sektor og nordområdesatsningen kan bidra til at nordlendingene er mer optimistiske til nyansettelser enn arbeidsgivere i resten av Norge, sier Maalfrid Brath.

Arbeidsgivere på Østlandet har også positive bemanningsforventninger. Andelen som forventer oppbemanning har økt fra forrige kvartal med 13 prosent og med 10 prosent fra forrige år.

På nivå med de mest optimistiske i Europa

Norske arbeidsgivere er fremdeles blant de mest optimistiske i Europa. For andre kvartal deler vi førsteplassen med Sverige når men ser på sesongjusterte tall. Det er også tegn til forbedringer i andre europeiske land som Polen, Tyskland og Sveits.

Spania derimot, med den høyeste arbeidsledigheten i Europa, er blant de mest negative land i undersøkelsen.

Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsbarometer undersøker hvert kvartal sysselsettingsplanene til 61.000 arbeidsgivere i 36 land. Et representativt utvalg på 750 norske bedrifter deltar i undersøkelsen.