Lavere forventninger til lønnsvekst

Partene i arbeidslivet justerer ned forventningene til lønnsvekst for 2010, viser Norges Banks forventningsbarometer.

Bare fire dager før årets lønnsoppgjør er i gang, kommer det fram at både arbeidstakere og arbeidsgivere nedjusterer sine tall for lønnsveksten i år. De spår en gjennomsnittlig årslønnsveksten på 3,4 prosent i år. Det er en nedgang på 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal, viser Norges Banks kvartalsvise forventningsundersøkelse.

Også fagøkonomene nedjusterer sine anslag for lønnsutviklingen i år, og tror på en lønnsøkning på 3,5 prosent i år, viser undersøkelsen. Finanskrisen og usikre økonomiske tider fører til at lønnsfesten de siste årene er over. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at gjennomsnittlig årslønnsvekst i fjor var på 4,1 prosent, mens det i 2008 var en lønnsøkning på 6,3 prosent.

Økt lønnsomhet

I næringslivet er det tegn til bedre tider. Fire av ti næringslivsledere tror at lønnsomheten i egen bedrift vil bli bedret i løpet av det neste året. Andelen næringslivsledere som forventer svekket lønnsomhet er redusert fra 28,7 prosent til 20,9 prosent.

Det er også en oppgang i andelen næringslivsledere som oppgir at lønnsomheten de siste 12 månedene er bedret, samtidig som andelen som oppgir at lønnsomheten er blitt svekket er blitt redusert, heter det i rapporten.

Pengepolitikk

Norges Banks kvartalsvise forventningsundersøkelse omfatter spørsmål om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, representanter fra partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

Bakgrunnen for undersøkelsen er at Norges Banks pengepolitiske mål om en gjennomsnittlig prisøkning på 2,5 prosent.

Neste rentemøte er 24. mars.