Ringnes Park, Hus 8-13

Ringnes Park, Hus 8-13

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boligblokker med 169 leiligheter

Kontraktsum eks mva: 206 millioner kroner

BTA: 12.800 kvm

Byggherre: Ringnes Park AS

Totalentreprenør: OKK Entreprenør

Arkitekt: Arcasa AS

Byggherreombud: Scandinavian Development/Constructive Development

Rådgivere: LARK: Bar Bakke - RIB: Norconsult - RIB prefab: Bright - RIV: ÅF-Consult - RIE: Mingar consult - RIA: Multiconsult - RIBR: Rambøll Norge

Underentreprenører og leverandører: Byggevarer: Optimera Proff - Ren-gjøring: Rent Bygg - Prefab og plattendekker: Contiga - Brannisolering og -tetting: Oslo Brannsikring - Tømrer: Noveta/Akershus Byggmesterforretning/ OKK Byggservice - Mur, puss og flis: Fasadecompagniet - Balkong- og trapperekkverk: GBS Produkter - Ståltrapper: Weland - Blikkenslager og ventilasjon: Bærum Blikk og Ventilasjon - Taktekking: Hesselbergtak - Glass og fasader: Sagstuen - Hovedinngangsdør: Saint-Gobain Bøckmann - Vinduer: Norges-vinduet - Dører i stål og aluminium: Thermax - Sparkling: Oslo Flis og Gulv-avretting - Gulvbelegg: INTEP - Parkett: Prosjektlist - Malerarbeider: Malermester Buer - Himlinger: Akershus Byggmesterforretning/Noveta/OKK Byggservice - Dører: Diplomat Prosjekt - Elektro: Centrum Elektriske/O.Stabell Elektriske - Rør og sprinkleranlegg: Aug. Larsen - Utomhusarbeider: Tranby - Kjøkken, bad og garderobe: Norema - Lås og beslag: Norsk Nøkkelservice

Etappe to med i alt 169 leiligheter på det gamle bryggeriområdet på Grünerløkka er nå ferdig. Med det er i alt 278 leiligheter overlevert.

Det er ikke mye på den historiske industritomta mellom Toftes gate, Thv. Meyers gate og Sannergata som lenger minner om fordums virksomhet, selv om det ikke en gang er ti år siden tappekranene ble skrudd igjen for godt. De fleste av de gamle bygningene er revet. Men ånden fra industrieventyrene langs Akerselva ligger der fremdeles i form av noen viktige teglsteinsbygninger som utgjør deler av nordre og vestre kant av boligkomplekset.

Tre store kontrakter
OKK Entreprenør AS har vært delaktige på flere bygg tidligere i prosjektet, og kunne ved årsskiftet 2008/2009 overlevere den aller første av tre store kontrakter. Det gjaldt søndre del av Ringnes og inneholdt tre boligblokker, et bydelssenter med kino, treningssenter for Elixia, matvareforretningen til Meny og parkeringskjellere. Delen som nå er ferdig, fase 8-13, følger umiddelbart på mot nord og vil delvis omkranse prosjektets Sentralpark. Godt skjermet for trafikk vil dette åpne torget i midten fremstå med plener, sittegrupper, beplantning og et vannspeil.

Karrébebyggelse
Arcasa Arkitekter har jobbet med Ringnes Park helt siden starten i 2001. – Hele Ringnes Park ble prosjektert under ett og dette trinnet er en videreføring av hele Ringnesbebyggelsen. Reguleringen forutsetter at vi skaper en sammenhengende karré mot Sannergata og Toftes gate, mens bygningsstrukturen mot Thv. Meyers gate i vest er åpnet opp og er mer som en punktbebyggelse, sier Per Einar Knutsen i Arcasa Arkitekter. De forskjellige byggetrinnene gir heller ikke et inntrykk av å henge sammen og likner derfor mer på Grünerløkkas opprinnelige bygårdsstruktur. Men uttrykket er atskillig modernisert − et eksempel på hvordan bebyggelsen utvikler seg de siste årene.

Materialsammensetningen i de fem byggene består av puss, tegl, klinkbeslag og glassflater, og er vesentlig lysere enn øvrig bebyggelse i området. Sammen med diverse sprang i fasader og variasjon i høyder har man oppnådd en rikt detaljert arkitektur og derved unngått minimalistiske konsepter.

Stor jobb under bakken
Grunnarbeidet ble i sin helhet utført i det forrige byggetrinnet. Parkeringskjelleren går over tre plan, og ligger i sin helhet under hele dette byggetrinnet. Den omfattende rivingen, spuntingen og utgravingen var tidkrevende idet 50.000 kubikkmeter masse, leire, eldre betongelementer og forurenset masse ble kjørt ut. Kinoen utgjør også tre plan under bakken der mye ligger under det som nå er ferdig.

Det var store utfordringer forbundet med å unngå akustikk fra kinodriften. Og ikke minst å gjøre det klart for de lastene som måtte føres fra blokkene gjennom underetasjene til fundamentene.

Påbygg og logistikk
− Utfordringen nå var selve påbyggingssituasjonen. Problemstillingen har vært at alle byggene i trinn 8-13 har vært bygget oppå en kjeller med kino og næring som allerede har vært tatt i bruk. Da blir mye av driften konsentrert om å holde det tett med membraner som må kontrolleres og sikres, forklarer Gisle Ranheimsæter og Erik Bjørhovde i OKK.

– Over ett av byggene monterte vi et frittstående stillasetelt. Gjennom taket på dette, som kunne åpnes og lukkes, monterte vi råbygget. Dette bygget lå litt kritisk til i forhold til det som lå under. De andre byggene hadde ikke de samme følsomme installasjonene under og dermed ikke det akutte behovet. Stillaseteltet ble satt opp i fire etasjers høyde, men måtte i en fase forhøyes, sier Bjørhovde.

− Det har ellers vært store utfordringer med koordinering av inntransporter til byggeplassen, varelevering til butikker, innflytting av beboere i bygater med mye trafikk, sier Ranheimsæter.

Stort utvalg
De fem byggene består av 169 leiligheter, de fleste 2- og 3-roms, men også enkelte 4-roms leiligheter. Utvalget er stort, både med tanke på planløsninger og beliggenheter. Men variasjoner og leilighetssammensetningene har også gitt rørføringer som ikke har latt seg forene med ferdigproduserte badekabiner.

OKK har ikke hatt noen vesentlig egenproduksjon, men har derimot hatt prosjekt-, prosjekterings- og driftsledelsen i det store utbyggingsprosjektet. Disse to kontraktene har hittil en verdi på ca 570 millioner kroner. Den siste og avsluttende kontrakten, fase 14-19, vil bli ferdigstilt en gang etter fellesferien.

Siste levering av det som nå er igangsatt vil bli ferdig i august. Utbyggere er Ringnes Park, som eies av Orkla Eiendom AS og Macama AS.

Prosjektet opplevde en del forsinkelser i forbindelse med regulering helt i starten. Men etter at reguleringen var på plass har fremdriften gått som forutsatt. Av de 480 leilighetene som inngår i kontraktene med OKK Entreprenør, er hele 460 solgt. Det gjenstår både rehabilitering av et eldre produksjonsbygg her på Ringnes, i tillegg til at det skal oppføres et næringsbygg på ca. 1.900 kvm helt nord på tomta.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter