Rige Næringspark

Rige Næringspark

Sted: Rigedalen, Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 91 millioner kroner

Bruttoareal: 8.300 kvm

Byggherre: Rige Næringspark

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Egerdahl & Nordbø

Rådgivere: RIB: Agderplan - RIV: Rambøll - RIE: ElektroXperten - RIAku: Sinus - RIBr: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Hoem & Aamodt Oppmåling - Grunnarbeider: TT Anlegg - Ferdigbetong: Betong Sør - Armering: Leif Hübert Stål avd Søgne - Betongelementer: Nor Element - HD-montasje: Vestkran Kranutleie & Byggmontering - Stålmontasje: Kristiansand Industriservice - Taktekking: Isola - Maler: Larsen & Rosaas - Systemhimlinger og systemvegger: Systemco - Blikkenslager: Warmbrodt Blikkenslager - Sanitær og varme: Finn og Albert Egeland - Ventilasjon: Agder Ventilasjon - Elektro: ElektroXperten - Brannisolering: Agder Brannsikring - Lås og beslag: ET-System - Rekkverk: Agder Montasje - Solavskjerming: BICO bygg og innredning - Innvendige dører: Swedoor/JELD-WEN - Kjøkken: Norema - Ståldører: Daloc Norge - Aluminiumsdører: Tore Andersen - Heis: HK-Service

I Rige Næringspark i Kristiansand har Skanska Norge ført opp et kontorbygg med høy standard og en tetthet tilsvarende 0,65 luftutskiftninger per time.

Prosjektleder Roy Quale i Skanska Norge forteller at bygget inneholder 4.300 kvadratmeter kontorareal, 1.400 kvadratmeter forretningsareal og 2.300 kvadratmeter parkering.

Tiltakshaver er Rige Næringspark AS, eid av Mosvold Eiendom AS. Bygget er tegnet av Egerdahl & Nordbø og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge. Totalpris er 91 millioner kroner eks mva. Det ble fullført innen tidsplan og budsjettramme. Byggestart var i oktober 2008. Siste del ble overlevert 31. januar i år.

Celler og landskap
Skanska Norge og Multiconsult er leietakere i kontorlokalene. Det er fortsatt mulig å leie kontorlokaler i bygget. Skanska har valgt høy andel cellekontorer mens Multiconsult har en 50/50 kombinasjon av cellekontorer og landskap. Kontorlokalene har gode løsninger og høy standard. I parkeringskjelleren er det plass til 83 biler. Det er gjesteparkering utenfor bygget.

Vinkelformet
Rigedalen Næringspark ligger et par kilometer vest for Kristiansand sentrum. Dette bygget ligger på en flat tomt som ligger rett ved E39. Grunnen bestod av fjell og det er sprengt ut cirka 7.000 kubikkmeter faste masser.

Bygget er vinkelformet, noe som gir mange vinduskontorer på et relativt begrenset areal. Quale forteller at bygget har plasstøpt kjeller og bærekonstruksjon i stålsøyler og hulldekker over bakkeplan, med unntak av plassbygde trappe- og heissjakter og tekniske rom. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene har grå tegl i første etasje og sinusplater i aluminium fra andre til fjerde etasje. De to gavlveggene er kledd med hvite Formica-plater.

Innvendig er det tepper på gulvene, systemvegger med store glassfelt og systemhimlinger. De store glassfeltene (som går helt opp til himlingene) skal åpne opp bygget. Innvendig himlingshøyde er 2,75 meter. Ifølge Quale la byggherren stor vekt på at bygget skulle være fleksibelt med tanke på hvor store arealer leietakere kan leie.

Det ble praktisert rent bygg i byggeperioden. Hulldekkelementrene ble nøye tørket ut og det ble foretatt fuktmålinger før bærekonstruksjonen ble kledd inn.

Tett bygg
Materialvalg er i stor grad gjort ut fra et ønske om rimelige vedlikeholdskostnader og lang levetid. Fasadematerialene er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Vinduene er i PVC. Det er god tilkomst for å utføre service på tekniske installasjoner. Bygget er ført opp etter TEK 07, som stiller krav om maksimal 1,5 luftveksling per time. Quale sier at tetthetsmålinger viste at bygget oppnådde 1,4 luftvekslinger når kun de utvendige gipsplatene var på plass og 0,65 etterpå. – Vi holdt kurs for håndverkerne før de innvendige arbeidene startet.

Vannbåren varme
Bygget har vannbåren varme basert på fjernvarme. Det er 25 cm isolasjon i alle yttervegger og vinduer med U-verdi på 1,2. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Det er individuell temperaturstyring på hvert cellekontor. Kontorene har lamper med bevegelsessensorer. Et av møterommene hos Skanska har videokonferanseutstyr. Brannsikring er ivaretatt med seksjonering. Solavskjerming er utført med solreflekterende glass og utvendige persienner. På grunn av nærheten til E39 har tre av fasadene lydglass.

Quale sier at byggingen gikk greit. – De største utfordringene var trang tomt med liten riggplass. Det mest spesielle med bygget er nok tettheten. Vi brukte for eksempel spesialtape ved montering av vinduene. Totalt var nærmere 60 personer med på å føre opp bygget. Av sikkerhetsgrunner brukte vi utvendige stillas da vi monterte hulldekkene. Sorteringsgraden for byggavfall er på over 70 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse på bygging av tette bygg fra dette prosjektet.

Sivilarkitekt Bjørn Egerdahl i Egerdahl & Nordbø sier at den største utfordringen var å skape et godt bygg innen stramme økonomiske rammer. – Vi jobbet mye med å finne gode materialer som ville gi oss et fint bygg til en rimelig kostnad. Vi jobbet også mye med å sette bygget sammen til en god helhet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter