Tildelt stor vannkraftkontrakt i Etiopia

De to rådgivende ingeniørselskapene NORPLAN/Multiconsult og Norconsult har signert en kontrakt verd 90 millioner kroner for utredning av to større vannkraftprosjekter i Etiopia.

- Tildelingen viser at norske selskaper har et godt rykte og en sterk posisjon i det internasjonale vannkraftmarkedet og at vi har med oss gode samarbeidspartnere. Prosjektet gir dessuten muligheten til å bruke vår kompetanse til å fremme bærekraftig utvikling og fornybar energi i utviklingsland, sier Ove Rusten, administrerende direktør i NORPLAN.

Konsortiet består av de to norske selskapene NORPLAN (Multiconsult) og Norconsult, samt det franske selskapet Electricite de France (EDF) og det britiske selskapet Scott Wilson. Konsortiet vil ledes av NORPLAN (Multiconsult) og vil dra nytte av partnernes omfattende internasjonale vannkrafterfaring, kombinert med lokal ekspertise.

Kontrakten har en total ramme på 90 millioner kroner og innebærer full mulighetsstudie (”feasibility study”) av Mandaya og Beko Abo flerbruks vannkraftprosjekter i Etiopia. Prosjektene som planlegges i elven Abay vil kunne produsere 12,100 og 12,600 gigawatt-timer elektrisitet årlig når de står ferdig.

Etiopia har omfattende vannkraftressurser men lite utbygd kapasitet. Mandaya og Beko Abo er to av de største foreslåtte vannkraftprosjektene i Etiopia. Planene er at man på sikt skal produsere flere tusen megawattimer fra disse og andre vannkraftprosjekter for salg til nabolandene i tillegg til eget forbruk.

- Norconsult og Multiconsult har hatt ett godt samarbeid i Etiopia gjennom mange år. Dette kombinerer både bredde og spisskompetanse, og gir nødvendig styrke og kapasitet til at vi sammen kan gripe fatt i spennende muligheter på internasjonalt nivå, utaler Knut Noren, prosjektleder i Norconsult.

Det etiopiske ministeriet for vannressurser vil være ansvarlig for Mandaya og Beko Abo prosjektet med finansiering fra norske myndigheter. Norge samarbeider tett med etiopiske myndigheter om utvikling av energisektoren og har tidligere finansiert flere prosjekter innen vannkraft.