Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger

Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 250 millioner kroner

Bruttoareal: 11.600 kvm

Byggherre: Kristiansand Eiendom og Kristiansand Boligselskap

Byggherreombud, prosjekt- og byggeledelse: PTL

Samspillsdeltakere: Br. Reme (entreprenør), Arkitema (arkitekt), Cowi (RIB), Multiconsult (RIE), RIVCO (RIV), IPEC (elektro), Oras Agder (ventilasjon og klima)

Rådgivere: RIAku: Multiconsult - RIBr: NEAS Norsk Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Anleggsvirksomhet - Stålarbeid: Sørmaskinering - Taktekking: Malco - Glassfasader: Time Aluminium - Vinduer: NorDan - Maler: Mørk Jacobsen & Anleggspartner - Mur- og steinarbeider: Jan Drivdal - Himlinger: Systembygg - Innredning: HMI - Foldevegger: GHV-Montasje - Dører, lås og beslag: Norlock - Port: Windsor Door - Heis: HK-Service - Vareheis: Portteknikk - Stillas: Bautas - Kjøkken: Strai Kjøkken - Alarmanlegg: Sivilforsvaret Vest-Agder - Arkipel Interiørdesign AS

Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger i Kristiansand er ført opp i samspillskontrakt av Br Reme, Arkitema, IPEC, Oras Agder, Sørlandskonsult, Multiconsult og RIVCO.

Resultatet har blitt et flott bygg oppført innen tidsplan og budsjettramme.

Godt samspill
Byggherreombud Øyvind Lundberg fra PTL forteller at både prosjektering og bygging har gått meget bra. – Vi hadde relativt god tid til prosjektering og den planen som ble laget etter revidert forprosjektering har blitt fulgt gjennom hele prosessen. Det er ofte lett å få til samspill i prosjekteringsfasen og vanskeligere i byggefasen. Her føler jeg det har fungert bra hele veien. Vi har kommet lenger i dette prosjektet enn på andre samspillskontrakter jeg har vært med på, til tross for at flere av aktørene aldri hadde vært med på samspillskontrakter tidligere. Det har vært en god byggeprosess og problemer har blitt løst på en god måte, i godt samarbeid mellom entreprenør, arkitekt, rådgivere og brukere.

250 millioner kroner
Prosjektleder Frank Omnes i Br Reme forteller at bygget er på 11.600 kvadratmeter og har kostet 250 millioner kroner eks mva.

Tiltakshaver er Kristiansand Eiendom og Kristiansand Boligselskap. Det er tegnet av det danske arkitektfirmaet Arkitema og ført opp i samspillskontrakt med Br Reme som entreprenør. Byggearbeidene startet i juni 2008. Overlevering skjedde 18. februar.

88 beboere
Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger inneholder 64 sykehjemsplasser og 24 omsorgsboliger. Alle beboerne får enerom. Sykehjemsplassene er organisert i grupper der beboerne deler spiserom og stuer. Omsorgsboligene er på 60 kvadratmeter og inneholder stue med tekjøkken, soverom og bad. En av sykehjemsavdelingene er for demente beboere. Sykehjemsplassene ligger i andre og tredje etasje, mens omsorgsboligene ligger i første og fjerde etasje. Utenfor bygget ligger det en sansehage med to pergolaer, sittegrupper og grøntareal. Denne hagen er primært beregnet for de demente beboerne. En frisørsalong skal innredes i bygget.

Det er cirka 80 årsverk ved Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger. Det ledes av enhetsleder Anette Kvanvik. Hun sier at forventningene til det nye bygget er store.

– Vi gleder oss til å overta et så flott bygg som vil gi gode forhold for beboerne og gode arbeidsforhold for de ansatte.

H-form
Presteheia ligger et par kilometer øst for Kristiansand sentrum. Terrenget på tomten var småkupert og hadde fjellgrunn. Omnes forteller at det er sprengt bort cirka 35.000 kubikkmeter faste masser. Fra tomten er det utsikt mot Kristiansand sentrum og mot sjøen.

Bygget har H-form. Bærekonstruksjonen er i plasstøpt betong og plattendekker. Taket er flatt, isolert og tekket med armert membran. Ytterveggene er bygget opp av bindingsverk i tre med innvendig gipsplater og utvendig GU-X (gipsplater) med forblending av mørk tegl. Det er brukt 270.000 teglsteiner i fasadene. Innvendig er det belegg på de fleste gulvene, med unntak av hall, trapper og bårerom der det er fliser. Veggene er i gips og stender.

Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme og luftutskiftning. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasader i tegl og vinduer i tre/aluminium skal sikre lang levetid og enkelt og rimelig vedlikehold.

20.000 løpemeter
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er 20.000 løpemeter med varmerør i gulvene. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll.

Lærerikt prosjekt
Frank Omnes forteller at byggingen har gått greit. – Det er et stort bygg og byggetiden var kort, men det har gått fint. Kravene til god logistikk var store. Vi hadde også liten riggplass og naboer tett på. Da aktiviteten var på topp var 135 personer med på byggingen. Vi har hatt to mindre fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall har vært oppe i 85 prosent, men ender på mellom 60 og 80 prosent. Dette har vært et lærerikt prosjekt, spesielt samspillskontraktsformen. Min erfaring er at dette er en god modell å styre etter.

240.000 teglsteiner
Inge Drivdal i Murmester Jan Drivdal AS sier at teglforblendingen på Presteheia Sykehjem og Omsorgsboliger var et stort oppdrag for firmaet. – Vi hadde seks til åtte mann i arbeid og brukte 240.000 teglsteiner. Med sine mange sprang var bygget krevende. Vi har fått høre at byggherren er fornøyd med fasadene og det synes vi er hyggelig. 

Regionsjef Harald Joys i Wienerberger sier at steinen som er brukt på Presteheia er en Bratsberg svart grafitt. – Den er laget med et lag leire rundt kjernen og kun brent en gang. Den ble introdusert for fire år siden og har blitt meget populær. Den lages ved Wienerberger Bratsberg i Lunde i Telemark. For oss var dette en meget viktig ordre.

Ole Emil Solberg i Bautas forteller at selskapet leverte 6.000 kvadratmeter murerstillas til Presteheia omsorgssenter, samt presenninger. – Vi har fulgt prosjektet hele veien slik at håndverkerne har hatt noe å stå på. Dette er den første store stillasjobben vi utfører for Br Reme og vi samarbeidet tett med byggeledelsen i Br Reme.  Det er morsomt å samarbeide med de beste. De stiller krav og det er på den måten vi utvikler oss. Den største utfordringen for oss var den vindutsatte tomten. Når vinden tok sterkt skulle strikkene som holder presenningene ryke slik at ikke hele stillaset blir dratt ned.

Bilder og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter