NAV Drammen

NAV Drammen

Sted: Drammen

Prosjekttype: Kontorbygg

Prosjektkostnad eks mva: 250 millioner kroner

BTA: 11.200 kvm

Byggherre: Union Eiendomsutvikling AS 

Byggeteknisk totalentreprenør: Strøm Gundersen AS

Prosjekt- og byggeledelse: OEC Consulting AS

Tekniske totalentrepriser: Rør: NVS - Ventilasjon: ISS Ventilasjon - Elektro: Moelven Elektro

Arkitekt: LPO Arkitekter AS

Rådgivere: RIB: Sweco - RIG: Multiconsult - RIBR: Neas Brannconsult - LARK: Laukli Landskap - RIE: ECT - RIV: EM-Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Totalentrepriser rør: NVS - Totalentreprise ventilasjon: ISS Ventilasjon - Totalentreprise elektro: Moelven Elektro - Prosjektleder tekniske entreprenører: ISS Ventilasjon - Grunnarbeid: Isachsen Entreprenør - Spuntarbeider: Seierstad Pelemaskiner - Plattendekker: Con-Form Oslo - Prefab etongelemnter: Loe Betongelementer - Rekkverk: Jotne Ankers - Tekking: Icopal Tak - Blikkenslager (gulvlist, under speil på wc): Buskerud Blikk - Murarbeid: Mjøndalen Mur og Puss - Fliser: Stryken og Gulbrandsen - Gulvavretting og gulvbelegg: Industribelegg - Tømrerarbeid: Otera Avotech - Vinduer: NorDan - Dører og belistning: Prosjektlist - Branngardin: Haby Norske Sjalusier - Port: Windsor - Foldevegg: Saxi Produkter - Lås og beslag: Låsgruppen - Innv. systemvegger og systemhimling: Moelven Nordia - Glassfasader: Fasadekonsult - Innv. persienner: Hagen Produkter - Parkett i auditoriet: Parketmestrene - Malerarbeid: Criab - Tekjøkken, spiler, søkestasjon: Buskerud Trevare - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Utomhusarbeider: Hyggen Fjære - Heiser: Elevator

Et viktig samfunnshjul er det foreløpig siste tilskuddet på Union Brygge.

Det tidligere industriområdet er nå virkelig i ferd med å endres til en ny bydel i Drammen. Totalt er det nå bygget eller rehabilitert om lag 137.000 kvm, mens det gjenstår mellom 30 – 40.000 ytterligere kvadratmeter. Strøm Gundersen AS har vært en svært sentral entreprenør som har satt sin signatur under flere av kapitlene langs Drammenselva. Union Scene, Papirbredden, Comfort Hotel, og toppetasjen på

Politihuset omfatter så vel rehabiliteringsprosjekter som helt nye bygg. Øvre Sund bru, den nye forbindelsen over Drammenselva i vest, er Strøm Gundersen også med på å fullføre. Nå er det NAV Drammen som føyer seg pent inn i rekken av firmaets avsluttede prosjekter på Union Brygge.

− Vi har prøvd å levere varene, og det har vi fått til, både med hensyn til pris, tid og kvalitet, sier Strøm Gundersens prosjektleder Bjørn Breian om firmaets meritter så langt.

Delte entrepriser
Kontraktene er delt opp i tekniske totalentrepriser med NVS på rør, ISS på ventilasjon og Moelven Elektro på elektro. Strøm Gundersen har den byggtekniske totalentreprisen ut i fra en åpen bokmodell, men har også koordinerings- og fremdriftsansvar for de andre fagene. Strøm Gundersen har jobbet med flere entrepriseformer for Union Eiendomsutvikling tidligere. Men denne, der tekniske fag er i sideentreprise med bygg, er en modell de tidligere ikke har hatt.

OCE har byggherrens prosjektledelse, der Martin Haanes er sikker på at entrepriseformen var riktig.

– Det ble valgt totalentrepriser på teknisk fordi det var en konkurranse basert på to ulike modeller. En vi kalte en enkelt løsning og en vi kalte en smart løsning, der den siste baserer seg på mer teknikk og kompleksitet i forhold til styring av lys, varme og ventilasjon. Ut i fra to pristilbud fra fire ulike totalentreprisegrupper hadde vi noe å vurdere ut i fra. Vi mente også at kommunikasjonene mellom de ulike gruppene ville bli bedre og at vi ville få optimale løsninger. Så var det opp til leietaker om de ville bruke ekstra ressurser på en smart løsning for å få ned energibehovet ytterligere. Dessverre ble den enkle løsningen valgt. Det var synd, men leietaker så ikke den økonomiske fordelen av fremtidige innsparinger på driftsbudsjettet, forklarer Haanes.

Som i de foregående prosjektene var grunnforholdene også under NAV lunefulle. Det måtte en omfattende kalkstabilisering til, ikke bare for å stabilisere det ferdige bygget, men også for at grunnen skulle bli stabil nok til å klare vekten av anleggsmaskinene i byggeperioden. Det er ikke ensartede forhold, men store stedlige forskjeller på Union Brygge, med både silt og lommer med morenemasser.

– Det var bare å bruke erfaringen vår fra tidligere og kunnskapen til RIG`en – Multiconsult − og Seierstad Pelemaskiner på spunt- og pelearbeider, sier Breian.

NAV-reformen, der flere etater og funksjoner slås sammen, stiller også spesielle krav til byggenes utforming. Det var Drammen Eiendom KF bevisste på da de gjennomførte konkurransen om design, logistikk og gjennomføring. Byggherre Union Eiendomsutvikling AS i samarbeid med LPO Arkitekter gikk seirende ut av tilbydekonkurransen.

− Utfordringen er å lage et godt sted for brukerne. Det er jo et krysningspunkt mellom trygde- og sosialkontor. Men også med alt fra arbeidssøkere til de som rett og slett lurer på hva deres fremtidige pensjon vil bli. Det skal være en god møteplass for folk som kanskje er i en vanskelig livssituasjon, samtidig som det også skal være en trygg og sikker arbeidsplass for de ansatte, sier arkitekt Ørjan Farstad i LPO Arkitekter.

Dette bygget blir nå hovedadministrasjonen for NAV i Buskerud, der alle NAVs funksjoner i Drammen også blir samlet. Ca. 450 NAV-ansatte flytter inn i de første seks etasjene, mens andre leietakere tar i bruk mindre arealer.

To soner i én
Første etasje er definert som både publikumsområde og som personalsone. Til de 20 samtalerommene vil klientene kunne sluses inn, mens ansatte kommer fra personalsonen på innsiden. Utforming av dette er gjort diskret og vil nok ikke oppleves som en barriere for de klientene som kommer på besøk. Oppover i etasjene er det 130 cellekontorer og resten i åpent landskap. Hver etasje har to store og to små møterom i hver etasje, men også med et visst antall stillerom for ansatte i åpent landskap.

LPO, som også har vært ansvarlig for forprosjektet og programmering for NAV, har lagt mye arbeid i en grenseoppgang i forhold til ambisjoner og intensjoner. Kjernen i bygget utgjøres av trapper, heiser og garderober/wc, mens fleksibiliteten ligger i ytterkantene av arealene.

Ikke mye endringer
− Føringene fra NAV har for det meste gått på generelle ønsker om antall gruppe- og møterom, og nærarkiv i hver etasje. Og, ikke minst, utformingen av første etasje. Det har også vært en diskusjon med de ansatte om cellekontorer kontra åpent landskap. Men ledelsen i NAV var tydelige på at det blir som det blir da konkurransen ble vunnet. Deres taktiske og strategiske måte å kommunisere dette videre på har igjen ført til at vi har sluppet de store endringene, sier Haanes.

Profilprogram
− Byggetiden har vært riktig, sier Breian. – Mye også takket være årstiden. Vi fikk sparklet før vi monterte fasadene, det gjorde at vi fikk ut fuktigheten først. Men også det at arkitektene la frem et profilprogram svært tidlig. Det beskriver i detalj materialer og overflatebehandling som vi med en gang kunne bruke i innkjøpsprosessen. Det ble veldig ryddig og var gull verdt for oss.

Fingeravtrykket
Det er brukt granitt inne i første etasje og ute, og terrazzo i trappene. Himlingen i vest fortsetter inne som en del av interiøret i resepsjonsområdet over første etasje. Foruten glass og natureloksert aluminium har fasadene en unik karakter i den spesielle teglen.

– Sammen med Papirbredden inngår bygget som et av de første offentlige byggene i bysituasjonen, men her ønsket vi å gi bygningsmassen en lysere karakter, sier arkitekt Farstad.

I et spennende samarbeid med Wienerberger gikk man direkte inn i teglproduksjonen. Det ble brukt en engobert teglstein. En egendesignet valse risset et preg i teglen før den brennes. Det gir ca. ti forskjellige teglvarianter som kan snus og vendes etter ønske, og som skal legges helt tilfeldig. Sporadisk lyser ca 1.400 glaserte kopper opp ytterligere. Uttrykket skifter med vær, årstider og solvinkler og i kombinasjon med aluminiumsforingene i vinduene gir dette et livlig spill i fasadene.

− Det var en spennende prosess å få være deltaker i, og vi har fra fagfolk fått flere positive henvendelser. Her skal Union Eiendomsutvikling ha ros som valgte å legge inn de ekstra ressursene for å gi et enestående resultat man garantert ikke finner noe annet sted i verden, sier Breian.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter